Ústavní soud bude rozhodovat o zákoně o neziskových nemocnicích

Podle této právní normy něho by už koncem listopadu měla v Česku vzniknout síť 140 veřejných neziskových zařízení, jejichž péči by hradily zdravotní pojišťovny. Jsou mezi nimi i ty, které už vlastní obce a kraje. Pravice se tomu pokouší zabránit a vláda Mirka Topolánka chce minimálně platnost zákona odložit, nemá ale zatím souhlas sněmovny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud

Ústavní soud | Foto: www.usoud.cz

Na Ústavní soud se obrátila skupina senátorů ODS, podle kterých norma zasahuje do základního práva krajů vlastnit a spravovat majetek. Podle ministra zdravotnictví Tomáše Julínka jsou navíc v ohrožení nemocnice, které zůstanou mimo tuto síť veřejných zařízení.

"Fakticky znejišťuje fakticky téměř 80 nemocnic v České republice, které neví, zda budou či nebudou mít smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Což znamená tisíce pracovních míst zdravotníků a nejistotu obyvatel, kteří do těch nemocnic chodí,"řekl Radiožurnálu Julínek.

Normu ještě před volbami ve sněmovně prosadili především sociální demokraté s pomocí komunistů. Tvrdí, že síť veřejných nemocnic zaručí dostupnou péči pro všechny a ODS chce zdravotnická zařízení zprivatizovat bez ohledu na zájmy lidí. Říká to hlavně Julínkův předchůdce na ministerstvu David Rath.

"Zásadně nesouhlasím s plánem na privatizaci nemocnic, což je velmi nebezbečné, s plánem zvýšit zisky farmaceutických firem na úkor celého zdravotnictví," zdůraznil Rath.

Nemocnice by se měly na neziskové organizace přeměnit k 28. listopadu, nová vláda ale už schválila odklad na leden 2008. Zda se ale termín opravdu posune, bude záviset na Poslanecké sněmovně.

Milan Kopp, Lenka Šumová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme