Ruzyňské letiště bude akciovou společností

Státní podnik Letiště Praha se přemění na akciovou společnost. Tuto změnu schválila vláda Mirka Topolánka. Firma, která provozuje letiště v Ruzyni, je jedním z podniků, u nichž ODS před volbami deklarovala, že je chce připravit k prodeji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letiště Praha a řídící věž

letiště Praha a řídící věž | Foto: Marián Vojtek

Premiér Mirek Topolánek také upřesnil harmonogram případného prodeje. "Ten projekt chceme dokončit tak, aby - pokud nebudou žádné komplikace - na konci druhého pololetí příštího roku mohlo být přistoupeno k transparentní a velmi otevřené soutěži v případě privatizace."

S penězi za případný prodej ale podle premiéra státní rozpočet na příští rok počítat nemůže. "Ta privatizace nemůže být zahájena dříve než v druhém pololetí příštího roku, a proto nikdo při naprosto průhledném a transparentním procesu nemohl předpokládat, že by příjmy z této případné privatizace mohly být začleněny do rozpočtu příštího roku."

Letištěm má letos projít 11,5 milionu cestujících, což by byl rekord. Loni jich bylo necelých 11 milionů. Firma měla loni čistý zisk 1,4 miliardy korun a zaměstnávala zhruba 1920 lidí.

Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme