Volby v Rakousku vyhráli opoziční socialisté

Opoziční sociální demokracie vyhrála parlamentní volby v Rakousku. Po sečtení téměř všech odevzdaných hlasů získala 35,7 procent hlasů. Porážku naopak utrpěla Rakouská lidová strana dosavadního kancléře Wolfganga Schüssela, pro kterou hlasovalo jen 34,2 procenta voličů. To je o víc než osm procent méně než při předchozích volbách v roce 2002.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alfred Gusenbauer

Alfred Gusenbauer | Zdroj: ČTK

Výsledky voleb večer oficiálně oznámila ministryně vnitra Liese Prokopová. Kancléř Schüssel už před tím uznal vítězství předsedy sociální demokracie Alfreda Gusenbauera a poblahopřál mu k úspěchu.

Z ostatních stran mírně posílili zelení se ziskem 10,4 procenta, výrazně pak krajně-pravicová Svobodná strana Rakouska (FPÖ). Zatímco před čtyřmi lety dostali svobodní deset procent hlasů, tentokrát získali 11,2 procenta.

Podle předběžných výsledků se do parlamentu dostalo i další krajně-pravicoví uskupení, současný koaliční partner lidovců Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ), který vznikl loni odštěpením od svobodných. Definitivní výsledky ještě může ovlivnit až čtvrt milionu korespondenčních hlasů, které budou sečteny až 9. října.

Rakouská veřejnost nyní s napětím očekává povolební vyjednávání. Gusenbauer bude zřejmě pověřen sestavením nové vlády, ale její podoba zůstává zatím nejistá. Jako nejpravděpodobnější se z prvních reakcí jeví velká koalice lidovců a sociálních demokratů.

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme