28. únor: první česká držitelka Oskara a slavný konstruktér

28. únor 2018
Stalo se dnes

Dnes je středa 28. února, svátek má Lumír. Přeju pěkné ráno, i když tedy opravdu hodně mrazivé. U nás v Čechách moc držitelů Oskara nemáme, natož držitelek. Vlastně jenom jedinou.

Markéta Irglová se narodila 28. února 1988 a k tomu zmíněnému Oskaru se dostala zajímavou cestičkou. Irský muzikant Glen Hansard jezdil k nám do Čech docela často koncertovat a hádejte, kde přespával. No, u Irglů doma! Malá Markétka se mu prý moc líbila, a když jí bylo 15, odvezl si jí s sebou.

Harcovali spolu po světě a z toho vznikl film Once. A už jsme u toho Oskara. Markétě to s Glenem moc dlouho nevydrželo, dnes už má třetího manžela, zase muzikanta a žije i s dvěma dětmi na Islandu.

Vynálezci a konstruktéři to u nás nemají moc jednoduché. Například Josef Božek. Ten se narodil 28. února v roce 1782 a proslul tím, že zkonstruoval první automobil na parní pohon tady u nás.

Dopadlo to neslavně. Při jednom předvádění paroauta se strhla obrovská průtrž mračen, čehož kdosi využil a ukradl milému panu Božkovi kasičku s vybraným vstupným. A že nebylo malé. Jak typicky český přístup. Zatrpklý pan Božek na vynalézání zanevřel a možná proto dnes nejezdíme na páru.

autor: Petr Beran
Spustit audio