V soutěži Otevřeno x Zavřeno si nejlépe vedla radnice Prahy 6

Svobodný přístup k informacím a otevřenost veřejné správy. To jsou kritéria, která hodnotí soutěž Otevřeno x Zavřeno, kterou čtvrtým rokem pořádá obecně prospěšná společnost s názvem Otevřená společnost. Letos došlo organizátorům od občanů 35 nominací, z toho 11 na cenu Otevřeno a 24 pro úřady, které mají v oblasti poskytování informací - nejen obrazně - zavřeno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

znak Prahy 6

znak Prahy 6 | Foto: MČ Praha 6

Nejvíc trestných bodů získalo Ministerstvo pro místní rozvoj, radní města Olomouce a Krajský úřad Jihomoravského kraje. Jaké úřednické a politické nešvary soutěž sleduje, řekl Radiožurnálu její koordinátor Oldřich Kužílek. "Především jde o protiprávní odepírání informací s argumentacemi, které někdy jsou švejkovské a někdy zcela absurdní."

Nejlépe si v soutěži vedla radnice Prahy 6. Co ji postavilo do čela otevřených úřadů, přiblížil starosta Tomáš Chalupa. "Každý jeden zastupitel zveřejní všechny své smluvní vztahy k obci, to znamená, jestli od ní má pronajatý byt a za kolik, jestli užívá garáž nebo si koupil v privatizaci nebo nějak jinak byt, dům, zahrádku a podobně. A také, kolik za celou dobu výkonu svého mandátu dostal peněz přímo od obce."

Druhé místo si do Brna za přehledné zveřejňování rozsudků odvezl předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Ten Radiožurnálu také řekl, jaký význam tento krok pro společnost má. "Důvody našich rozhodnutí mohou usměrňovat chování lidí a institucí v podobných případech a posilují určitě právní vědomí i právní jistotu a vůbec důvěru v právo."

Třetí nejlépe hodnocený byl Krajský úřad Vysočina za webové stránky, na kterých občan najde nejen mobilní telefony na všechny úředníky i politiky, ale i informaci, jestli je úředník, kterého potřebuje, v zaměstnání.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme