Bílý dům dal zelenou stavbě bariéry na americko-mexické hranici

Americký prezident George Bush podepsal zákon, který schvaluje výstavbu zdi na americko-mexické hranici. Dvojitá bariéra vybavená osvětlením, kamerami a senzory přijde americký stát na více než miliardu dolarů. Zákon měl být původně součástí rozsáhlé imigrační reformy, která měla komplexně řešit problém s miliony ilegálních imigrantů. Vztyčení zdi je nakonec ale jediným opatřením v boji s nelegální imigrací, na kterém se američtí kongresmani dokázali shodnout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vyprahlá usedlost v Arizoně

vyprahlá usedlost v Arizoně | Foto: Alexandr Pícha

Moderní bariéra by měla být instalována především na hranici mezi Arizonou a Mexikem, kde je dlouhodobě zaznamenáno nejvíce pokusů o nelegální přechod do Spojených států. Zeď zasáhne částečně i do Kalifornie, Texasu a Nového Mexika.

Experti na vnitřní bezpečnost ale tvrdí, že pouhá stavba zdi nelegální migraci nezastaví. Zákon počítá s výstavbou asi 1100 kilometrové bariéry, což znamená, že více než dva tisíce kilometrů jižní hranice zůstane i nadále bez ochrany a ilegální migranti, tak budou mít stále dostatek možností, jak mexicko-americkou hranici překonat.

Podle odborníků by měl být velkým problémem celého projektu i hornatý terén na jihu Arizony, kam se těžko dostávají i terénní automobily. Zákon neřeší ani překlenování řek, které hranici protínají a v období května až října se obvykle rozvodňují.

Olga Baková, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme