Čína a Japonsko se snaží prolomit ledy

Ke zlepšení vztahů měly přispět nedělní rozhovory japonského premiéra Šinzó Abeho s čínským prezidentem Chu Ťin-taem i předsedou vlády Wen Ťia-paem v Pekingu. Čína v uplynulých letech protestovala hlavně kvůli návštěvám expremiéra Koizumiho ve svatyni Jasukuni, kde jsou pohřbeni i váleční zločinci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatyně v Pekingu

Svatyně v Pekingu | Foto: beijingservice.com

Šinzó Abe při své první zahraniční cestě ve funkci premiéra zamířil do Číny a dal jasně najevo, že si přeje zlepšení vzájemných vztahů. To dnes po setkání vyjádřil i čínský prezident Chu Ťin-tao. K hlavním bodům jednání patřila ale situace na Korejském poloostrově.

Tokio zvyšuje tlak na režim Kim Čong-ila, aby ustoupil od provedení atomové zkoušky, a pomoci má v tom právě Peking, který je hlavním spojencem Pchjongjangu. Šinzó Abe i Chu Ťin-tao vyjádřili znepokojení nad severokorejskými plány a domluvili se, že se budou společně snažit přimět Pchjongjang, aby jaderný test neuskutečnil.

Milan Kopp, Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme