Spisovatel Grass žaluje Frankfurter Allgemeine kvůli autorským právům

Ostrý spor se rozhořel mezi prestižním německým deníkem Frankfurter Allgemeine Zeitung a nositelem Nobelovy ceny za literaturu Günterem Grassem. Spisovatel tvrdí, že list porušil jeho autorská práva a obrátil se kvůli tomu už i na soud. Byl to přitom právě Frankfurter Allgemeine, na jehož stránkách Grass před časem přiznal své členství v SS.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Günter Grass

Günter Grass | Foto: web.tiscali.it

Spor o autorská práva se ale netýká Grassova pozdního přiznání, které před několika týdny otřáslo Německem.

Frankfurter Allgemeine otiskl bez svolení Grassovy dopisy z let 1969-70, ve kterých spisovatel vyzývá tehdejšího ministra financí Schillera ke zveřejnění jeho nacistické minulosti.

List argumentuje veřejným zájmem na uveřejnění těchto dopisů i faktem, že existenci korespondence zmiňuje nejmenovaná dizertační práce.

Günter Grass to ale považuje za jasné porušení autorských práv. Podle něj Frankfurter Allgemeine kazí dobré jméno žurnalistiky a uchyluje se k bulvárním metodám. Spisovatel navíc tvrdí, že novinám nepřiznal svou esesáckou minulost.

Deník, který je považován za symbol důvěryhodnosti, považuje celou kauzu za nemístnou. Podle listu Grass inkriminovaný rozhovor sám inicioval, aby veřejnost informoval o své válečné minulosti.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme