Shrnutí kauzy Kořistka

10. říjen 2006
Pod kůži

Bývalý unionistický poslanec Zdeněk Kořistka neprokázal, že ho chtěli emisaři ODS podplatit, takový je verdikt ostravského soudu v jedné z nejsledovanějších tuzemských kauz. Někdejší politik před dvěma lety rozpoutal aféru s úplatky. Tvrdil, že mu dva muži spjati s občanskými demokraty nabízeli deset milionů a místo velvyslance. Za to neměl hlasovat pro vládu Stanislava Grosse. Marek Dalík a Jan Večerek ho po čase zažalovali na ochranu osobnosti a spor vyhráli. Zdeněk Kořistka má každému zaplatit patnáct tisíc a omluvit se.

Andrea ČÁNOVÁ:
Tolik novinářů do terénu vyhnali na Ostravsku zatím snad jen dvě akce, návštěva papeže Jana Pavla II. a propuštění Marka Dalíka a Jana Večerka z policejní cely. Pobyt za mřížemi s nimi tehdy dost zamával.

Jan VEČEREK:
Já si dám kafe, vezmu si taxíka a odjedu domů do Kravař.

Andrea ČÁNOVÁ:
Řekl Jan Večerek a Marek Dalík si neopomenul přisadit:

Marek DALÍK:
Vezli nás vrtulníkem jako kdybychom nevím co spáchali.

Andrea ČÁNOVÁ:
Přitom ještě nedávno bylo všechno jinak. Zdeněk Kořistka a Jan Večerek byli dokonce takoví kamarádi, že spolu jezdili na dovolené. Teď si nemohou přijít na jméno.

Zdeněk KOŘISTKA, bývalý poslanec:
Nechci komentovat čest pana Večerka.

Andrea ČÁNOVÁ:
Říká bývalý poslanec Zdeněk Kořistka. Jeho někdejší dovolenkový kamarád Jan Večerek se na adresu bývalého přítele také moc laskavě nevyjadřuje.

Jan VEČEREK:
Pan Kořistka bude spravedlivě potrestán za tu lež.

Andrea ČÁNOVÁ:
Vraťme se ale k podstatě věci. Korupční nabídka, o které je celá kauza Kořistka, měla padnou v kavárně ostravského supermarketu. Tam měly údajně zaznít věty typu: "Když nezvedneš ruku pro Grossovu vládu, dostaneš deset milionů a post velvyslance v Bulharsku." Zveřejnění této události se dá přirovnat k blesku z čistého nebe. Marek Dalík a Jan Večerek byli obviněni. Policie řadu měsíců věc prověřovala a nic takového nevyšetřila. Pak se na scéně objevil dosud neznámý svědek Ladislav Somr, jinak autor vědeckofantastické literatury. Ten tvrdil, že seděl u vedlejšího stolku a korupční nabídku slyšel. Pro ilustraci si poslechněte, jak to v takovém podniku je s hlukem.

Andrea ČÁNOVÁ:
Podobný pokus provedli i elitní detektivové. Ladislav Somr jim měl na stejném místě říkat, jak, co slyší.

Tamara KORNASOVÁ, šéfka ostravských žalobců:
Jsou tam vnější reproduktory, na kterých byl imitován hluk toho běžného provozu.

Andrea ČÁNOVÁ:
Popsala tehdy poměrně neobvyklý vyšetřovací pokus šéfka ostravských žalobců Tamara Kornasová. Ani to ale nezvrátilo konečné rozhodnutí. Ostravská státní zástupkyně definitivně stíhání zastavila. V kauze Kořistka žádný zločin spáchán nebyl. A tak se celá věc dostala k civilní soudkyni a role se obrátily. Původně úplatkáři, teď zcela bezúhonní občané se cítili poškozeni a podali žalobu na ochranu osobnosti. Potíže se zákonem tak měl Zdeněk Kořistka a ani u civilního soudu se mu jeho tvrzení o korupci prokázat nepovedlo. Vsadil například na dvě ženy Radku Ondříškovou a Šárku Froňkovou. Samy sebe označují za blízké známé všech tří aktérů schůzky a podle Kořistky o korupční nabídce věděly. Ony to před soudem popřely. Bývalý poslanec jejich verzi nevěří.

Zdeněk KOŘISTKA, bývalý poslanec:
Neřekla absolutně ty klíčové věci, o kterých ví, to znamená, že o té schůzce doopravdy ví více než říkala policii i soudu. Paní Froňková věděla o obsahu schůzky, scházela se i následně s panem Dalíkem, a ne, že jaksi tady nebyla schopnost vzpomenout ani, že se s panem Dalíkem scházela.

Andrea ČÁNOVÁ:
Advokát Jana Večerka Stanislav Devátý se proti tomu ohradil.

Stanislav DEVÁTÝ, advokát Jana Večerka:
To je podle mého názoru naprosto skandální tvrzení, tady na místě té svědkyně, že bych si to teda líbit nenechal.

Andrea ČÁNOVÁ:
Dalším Kořistkovým trumfem měly být odposlechy telefonátů. Těmi se ale civilní soudkyně Radmila Baďurová odmítla zabývat.

Radmila BAĎUROVÁ, civilní soudkyně:
Ze řádných navrhovaných důkazů pak soud neprovedl důkaz s odposlechy, když tento důkaz považoval za nepřípustný.

Andrea ČÁNOVÁ:
To se bývalému poslanci Zdeňku Kořistkovi nelíbí.

Zdeněk KOŘISTKA, bývalý poslanec:
Stačily tři státní zástupci v Ostravě nátlak ODS na média, aby se odposlechy nezveřejnily a výsledek je jasný, byl jsem potrestán.

Andrea ČÁNOVÁ:
A co na to šéf ODS Mirek Topolánek? Jeho vyjádření je více než stručné.

Mirek TOPOLÁNEK, předseda ODS:
To není můj soud, nechci se k tomu vyjádřit.

Andrea ČÁNOVÁ:
Výsledek Kořistka svá tvrzení neprokázal a civilní soud prohrál. Omlouvat se a platit odškodnění ale nechce.

Zdeněk KOŘISTKA, bývalý poslanec:
Nevidím jediný důvod, abych se těmto lidem omluvil, jde o nějaký princip a prostě tohle to v tuto chvíli doopravdy odmítám.

Andrea ČÁNOVÁ:
Spor tak bude v odvolacím řízení řešit ještě jednou Vrchní soud v Olomouci.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu