Nobelovu cenu za literaturu dostal turecký spisovatel Orhan Pamuk

Nositelem letošní Nobelovy ceny za literaturu se stal turecký spisovatel Orhan Pamuk. Ve Stockholmu to dnes podle světových agentur oznámil výbor pro udělování Nobelovy ceny při Švédské akademii věd.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Orhan Pamuk

Orhan Pamuk | Foto: AFP

Zřejmě největším překvapením letošní literární ceny je skutečnost, že se výjimečně obešla bez překvapení. Orhan Pamuk patřil k favoritům mezi odborníky, sázkaři i novináři. Čtyřiapadesátiletý Pamuk pocházející z Istanbulu je již nositelem řady literárních cen a svou tvorbou je trnem v oku tureckému nacionalismu. Jeho ocenění bylo podle prvních reakcí přijato pozitivně.

Světově uznávaný autor se ve svých knihách zabývá především vztahy a rozpory mezi evropským a osmanským světem. Za kritické výroky o tureckém masakru arménské menšiny ještě za existence osmanského impéria, jimiž se měl údajně dopustit očerňování turecké integrity, hrozilo Pamukovi až tříleté vězení.

Podle některých hlasů je však nominace tureckého literáta volbou, jež je možná až příliš ovlivněna aktuální politickou situací.

Tomáš Sniegoň, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme