Zimní olympijské hry skončily, za čtyři roky budou v Turíně

XIX. zimní olympijské hry jsou minulostí. Při slavnostním ceremoniálu v Salt Lake City je ukončil předseda Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge ve 20:10 místního času tradiční větou o ukončení her. Českou vlajku při závěrečném nástupu 78 zúčastněných výprav nesl olympijský vítěz v akrobatickém lyžování Aleš Valenta, který si tuto roli vyzkoušel už při zahájení her. V průvodu nechyběli ani Rusové a Korejci, třebaže v průběhu olympijských bojů na protest proti sporným verdiktům rozhodčích a údajné diskriminaci svých sportovců hrozili bojkotem slavnostního ceremoniálu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zimní olypijské hry Torino 2006

Zimní olypijské hry Torino 2006 | Foto: Petr Souček

Slavnostní ceremoniál zahájila vystoupení zpěváků a skupin nejrůznějších hudebních stylů, 55 tisícům diváků na tribunách stadiónu se mezi hvězdami minulých olympiád opět představil i slovenský krasobruslař Jozef Sabovčík. Tu nejvzdálenější minulost Utahu zastupovali obří dinosauři za jednou z tribun, kteří ve svém rozhovoru označili hry v Salt Lake City za "nejlepší od doby ledové". Šéf organizačního výboru Mitt Romney připomněl mezi hvězdami devatenáctých zimních her také českého akrobata Valentu. "Olympijský duch zde inspiroval i skokana, který předvedl zcela nový skok a bylo mu přitom úplně jedno, zda za něj získá zlatou medaili," řekl Romney.

Předseda MOV Rogge poděkoval pořadatelům, kteří podle něho připravili hry bezchybně. "Co do kvality se vyrovnaly hrám v Sydney," zhodnotil. "A další poděkování patří také bezpečnostním složkám, které odvedly dokonalou práci," řekl Rogge. Po zářijovém teroristickém útoku na Spojené státy bylo Salt Lake City v době olympiády považováno za nejlépe střežené místo na světě. Předseda Mezinárodního olympijského výboru poté hry obvyklou formulí zakončil a vyzval sportovce k setkání za čtyři roky v italském Turíně, jehož zástupci při ceremoniálu slavnostně převzali od Salt Lake City olympijskou vlajku.

David Šprincl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme