Soud potvrdil podmínku pro vydavatele Mein Kampf

Vydání Hitlerovy knihy Mein Kampf je podporou a propagací hnutí směřující k potlačení práv a svobod občanů. Odvolací soud tak potvrdil verdikt nižšího soudu, který uložil vydavateli Michalu Zítkovi tříletý podmíněný trest. Jeho odvolání odmítl s tím, že je neodůvodněné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mein Kampf

Mein Kampf | Foto: Stormfront

Michal Zítko i jeho obhájce před porotou opakovaně argumentovali tím, že Hitlerův text v současnosti představuje už jen historický dokument, který nemůže nikoho ovlivnit. Žalobkyně i soudy tento názor odmítli. Zítko je podle soudu vinen, že vydal knihu Mein Kampf, i když věděl, že by tím mohl spáchat trestný čin. Podle soudce Rudolfa Šídla se vydavatel měl poradit s odborníky, než knihu vůbec zadal k překladu.

Soud tak potvrdil tříletý podmíněný trest s odkladem na zkušební dobu pěti let a pokutu dva milióny korun. Zítko však po skončení soudního přelíčení uvedl, že peníze na zaplacení nemá. "Já díky tomuto rozhodnutí a díky nesmyslné pokutě pravděpodobně půjdu za mříže. Můj zisk byl 260 tisíc korun a ty dva milióny je jenom berlička, aby mne mohli zavřít a nemohli říci my jsme ho zavřeli natvrdo, my jsme mu dali pokutu a on nezaplatil," řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Zítko: Pokuta je jen záminka

Pokud Zítko nezaplatí, bude muset jít podle rozsudku na jeden rok do vězení. Proti tomuto rozsudku už není odvolání, ale existuje právo podat tak zvané dovolání k Nejvyššímu soudu. Jak potvrdil Zítkův právník Tomáš Sokol, obhajoba toho využije. "My máme proti rozsudku řadu výhrad, městský soud je neakceptoval, tak ty výhrady sdělíme vyšší instituci, pravděpodobně včetně Nejvyššího soudu," uvedl Sokol.

Dílo nacistického vůdce bylo poprvé uveřejněno v Německu v roce 1925. Hitler knihu napsal ve vězení v Landsbergu, kde strávil nějaký čas poté, co se v roce 1923 neúspěšně pokusil o tzv. mnichovský puč. Kniha Mein Kampf je známá jako programový spis nacismu. Hitler v ní prezentoval svůj antisemitismus, rasismus a představy o vůdčí roli Germánů.

Až do roku 2000 neexistovalo v České republice kompletní vydání Hitlerova díla. Sice už v roce 1936 se kniha u nás objevila pod názvem Hitlerův Můj boj očima historiků, jednalo se však o komentované vydání pouze části spisu. V roce 1993 vychází bible nacismu v Česku v jiné podobě, tentokrát pod názvem Hitlerův Mein Kampf. Opět se nejedná o kompletní dílo, ale o nejpodstatnější části originálu s komentářem.

První české kompletní vydání knihy se objevilo na pultech 21. března 2000. Mein Kampf původně vyšel v pětitisícovém nákladu. Následovaly však další dotisky, takže celkový náklad se vyšplhal asi na 100 tisíc kusů. Proti se postavil například Svaz bojovníků za svobodu a také většina politiků. Kompletnímu vydání bylo vyčítáno zejména to, že není doplněno předmluvou nebo dodatkem zasvěceného odborníka. Počátkem předloňského pak policie začala knihu stahovat z prodeje.

Markéta Kaclová, Vlasta Valentová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme