V Rusku umírají desítky tisíc lidí na otravu alkoholem

V Rusku se mimořádně zvýšil počet otrav jedovatým alkoholem. Smrtelných případů je už tolik, že horní komora parlamentu - Rada federace - dnes na mimořádném zasedání vyzvala vládu, aby udělala pořádek na trhu s alkoholem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

láhve s alkoholem

láhve s alkoholem | Foto: Photo.net

Sedm velkých ruských oblastí trpí epidemií otrav z nekvalitního alkoholu, za posledních deset dní hospitalizovali více než tři tisíce lidí, 68 zemřelo. V Pskovské a Kurské oblasti vyhlásili výjimečný stav. Rozpočty nemocnic praskají ve švech.

Náklady na záchranu jsou tisícinásobně vyšší než cena toxické látky, kterou pacienti pili místo vodky. Láhev stojí v přepočtu 30 korun. Každý třetí litr toho, co se prodává jako vodka, je tekutina, která obsahuje buď denaturovaný líh, nebo jiný technický líh.

Konzumují se čistící a dezinfekční prostředky. Roční produkce lihu, který nyní v Rusku zabíjí, je 300 miliónů litrů, ročně zemře na otravu alkoholem 42 tisíc lidí. Kvůli tomu ve výročních projevech prezident pravidelně kritizuje vládu.

Mária Mikušová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme