Průzkum: Sedm procent obratu ruských firem jde na úplatky

Korupce v Rusku závratně roste a podnikatelé vydávají ročně na úplatky stovky milionů dolarů. Ruští podnikatelé přiznali fondu INDEM, že vloni se rozhodli v 39 milionech případech pro úplatek. Průměrná ruská firma tak uplácí až dvakrát do roka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze, úplatek

peníze, úplatek | Foto: Rádio Praha

Až sedm procent celkového obratu ruských firem putuje ke zkorumpovaným úředníkům. Těm přitom hrozí malé riziko potrestání, pouze jeden člověk ze statisíce, kteří jsou do úplatkářství zapojeni, skončí ve vězení.

Ruští sociologové si také všímají hodnoty úplatků. Zatímco před pěti lety si mohl úředník koupit za průměrný úplatek menší jednopokojový byt, dnes už by za něj pořídil luxusní nemovitost o rozloze dvou set čtverečních metrů.

Míra korupce v Rusku tak podle fondu vzrostla za poslední tři roky až o devět set procent. Nejčastěji používají podnikatelé úplatek v případě registrace firmy či pronájmu kanceláře. Podle expertů by trvalo Rusku až sto let, aby se v případě korupce dostalo například na úroveň Švédska.

Petr Vavrouška, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme