Jednání o řešení povolební situace pokračují

Další kolo schůzek o nové vládě se znovu rozjelo naplno. Zástupci ODS jednali celé úterý s představiteli ostatních sněmovních stran. Do věci se navíc vložil i prezident Václav Klaus a na pátek svolal schůzku předsedů všech pěti parlamentních stran. Občanští demokraté v tuto chvíli chtějí najít podporu pro změnu ústavy, která by umožnila rozpuštění sněmovny za souhlasu tří pětin poslanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mirek Topolánek

Mirek Topolánek | Zdroj: ČTK

Výsledkem jednání zatím je, že návrh na změnu ústavy podporují zelení, lidovci a komunisté. Jejich souhlas potvrdil i předseda ODS Mirek Topolánek: "Po jednání s KSČM mohu říci, že stejně jako my i Komunistická strana Čech a Moravy, pokud se nenajde nějaké stabilní řešení, tak upřednostňuje schválení upraveného senátního návrhu změny ústavy a jeho aplikaci k přechodu k předčasným volbám."

S tím souhlasil i předseda komunistů Vojtěch Filip: "Pokud se nenajde stabilní řešení, tak je třeba, aby tady byla vláda, která může přivést v dočasném mandátu zemi k předčasným volbám. Připojuji se k tomu, že lepší než jít divokou cestou, je jít cestou ústavního zákona a my na něm budeme pracovat."

V pátek budou lídři všech pěti stran jednat na Pražském hradě. Podle prezidenta Václava Klause jsou teď dvě možnosti dalšího politického vývoje - stabilní vláda nebo předčasné volby, ale i ty musí připravit vláda, která získá důvěru ve sněmovně. "Jednáním politických stran je třeba ještě ponechat určitý prostor, během něhož i já povedu politická jednání. Na pátek 3. listopadu však svolám na Pražský hrad schůzku předsedů všech stran zastoupených v Poslanecké sněmovně," uvedl prezident.

Lidovci dali najevo, že budou proti takovým variantám povolebního uspořádání, které by byly podporované komunisty. Podle jejich předsedy Jana Kasala si ale umí představit duhovou koalici: "Jedna z variant je nějaká forma spolupráce ODS, ČSSD, KDU-ČSL a případně zelených."

ODS je zatím k otázce, jaký kabinet by měl vzniknout, zdrženlivá. O případné podobě přechodné vlády nebo o termínu předčasných voleb chce jednat až poté, co získá podporu pro změnu ústavy. "Řešíme první pilíř problému, to znamená umožnění předčasných voleb. Teprve poté, co získáme ústavní většinu pro tento návrh, budeme řešit termín voleb a teprve potom, jaká vláda nás k těmto volbám dovede," dodal Topolánek.

V úterý v podvečer se pak ke společnému jednání sešli zástupci ODS a ČSSD. Podle občanských demokratů však jejich schůzka žádný posun nepřinesla. ČSSD i nadále trvá na tom, že předčasné volby jsou až posledním řešením situace. Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek si naopak společné setkání pochvaloval jako konstruktivní a vyjádřil spokojenost s jeho výsledky. Bližší informace ale podat odmítl.

Úterní konzultace politických stran završila společná schůzka komunistů a sociálních demokratů. Komunisté mimo jiné vyčetli ČSSD, že po komunálních volbách dává na radnicích často přednost spolupráci s ODS, i když je možná s KSČM. Sociální demokraté to vysvětlovali vnitrostranickou demokracií.

Šéf KSČM Vojtěch Filip po setkání s ČSSD zopakoval, že komunisté by dávali přednost tomu, aby v Česku vznikla stabilní a plnohodnotná "levostředová" vláda. Pokud se to ale nepodaří, pak KSČM podpoří ústavní zákon vedoucí k předčasným volbám. Sociální demokraté jsou podle Filipa víc než komunisté přesvědčeni o možnosti sestavit normální stabilní kabinet třeba i na celé volební období.

Veronika Malá, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme