Úmrti Williama Styrona želí nejen Amerika

Slavný americký spisovatel William Styron zemřel ve věku 81 let. Autor slavných románů Sophiina volba a Doznání Neda Turnera skonal po dlouhé nemoci na zápal plic v nemocnici v Martha's Vineyard ve státě Massachusetts. Autor ve svých dílech hledal odpovědi - a často kontroverzní - na nezodpovězené otázky holocaustu nebo otroctví, nabízel kritický pohled na válku či náboženský fundamentalismus.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V americkém kulturním světě oceňují Styronův přínos pro světovou literaturu všichni významní umělci. V novinách i v internetových médiích se objevují citace z jeho děl. Autor Sophiiny volby dalších místy kontroverzních děl o holocaustu a otroctví o sobě rád říkal, že má v sobě krev z amerického jihu.

Jeho dlouholetý přítel, spisovatel Kurt Vonnegut ocenil jeho inteligentní humor a vynikající jazyk jeho románů. Styronova díla jsou často pochmurná a autor sám trpěl depresemi.

Za více než půlstoletí napsal Styron pouhé čtyři velké romány, které ovše m nejen v literárním světě zanechaly nesmazatelnou stopu. Ulehni v temnotách (1951), Zapal tento dům (1960), Doznání Nata Turnera (1967).

Dnešní New York Times připomíná, že v roce 1979 následoval další velký úspěch: Sophiina volba, román o polské katoličce, která se snaží vést normální život po prožitých hrůzách a osobní tragédii za druhé světové války v koncentračním táboře v Osvětimi. K románu Styrona inspiroval skutečný příběh, ale také kniha Eichmann v Jeruzalémě od Hanny Arendtové a memoáry velitele osvětimského tábora Rudolfa Hösse.

Sophiina volba měla také obrovský úspěch; Styronovi získala další cenu a byla rovněž zfilmována s Meryl Strepovou v hlavní roli. Kromě románů Styron napsal i jednu divadelní hru a filmový scénář a také řadu esejů, kritik a povídek.

Navzdory úspěšné kariéře a šťastnému manželství trpěl depresemi, které v dětství způsobilo trauma ze smrti matky. Po šedesátce navíc podlehl alkoholismu a musel se léčit. Směsice léků u něj vyvolávala sebevražedné sklony, které vedly až k dlouhým hospitalizacím. Své zkušenosti s tímto stavem a niterní prožitky popsal v roce 1990 v knize Viditelná temnota: Memoáry šílenství.

Jeho poslední knihou byl soubor povídek s názvem Ráno na pobřeží, které vyšly o tři roky později. Deprese ho pronásledovaly i dál a Styron byl ještě několikrát hospitalizován. Zanechal po sobě manželku, tři dcery a jednoho syna a osm vnoučat, uzavírá New York Times .

Milan Kopp, Alexandr Pícha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme