Jak se žije kočkám na Blízkém východě

Máte v oblibě kočky? Jestli ano, tak vás možná bude zajímat, jak je mají rádi na Blízkém východě, kde má obdiv a úcta k těmto malým tvorům původ už ve starém Egyptě. A neztratila nic na síle, jen se změnila forma tohoto obdivu. Své o tom ví zpravodj Českého rozhlasu na Blízkém východě Jaromír Janev.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kočky a kočičky mohou na Blízkém východě téměř všechno. Arabům se líbí, že mají svou hlavu, většinou nevtíravou povahu, a dovolují jim to, co by u nás nepřicházelo vůbec v úvahu. Kočky, přestože jsou to zvířátka, se procházejí po kuchyních i jídelnách, a nezřídka jim tady dovolují, aby ochutnávaly i z talířů.

Muslimové si koček vždy vážili a traduje se, že jedna z nich - Muzza žila dokonce u samotného proroka Mohameda. Na její památku měly kočky dovoleno dokonce i chodit do mešit. Často můžeme vidět to samé co u nás, že se jim dává mléko a jsou tady i tací, kteří jim je ohřívají.

Tak jako ve všem tady existují i extrémy, tedy, že někteří zástupkyně tohoto živočišného druhu vůbec nemusí, a zase opačně, jsou domácnosti, kde se jich v okolí domu zdržuje víc. Ale aby je chovali tak jako u nás v bytě, to se vidí málokdy. Spousta koček na Blízkém východě také žije divoce, ale případy, že by někomu, třeba i dětem, ublížily, nejsou známé. Spíše jsou k nim lidé shovívají a někdy je chodí i krmit.

Obdiv vůči těmto čtyřnohým tvorům pochází už ze starověkého Egypta, kde prý zdomácněly před pěti tisíci lety. Dokonce jedna ze staroegyptských bohyň se jmenovala Bust a měla kočiči hlavu.

Do Evropy údajně dovezli kočky féničtí kupci, tedy předci dnešních Libanonců, už ve starověku jako tehdy velmi vzácné zvíře, i když u nás zdomácněla až na počátku minulého tisíciletí. Vlastně se vůbec nedivím, že tady mají kočky tak rádi, když některé z nich ve starém Egyptě dokonce mumifikovali, a tak vydržely dodnes, podobně jako třeba mumie faraonů a jejich manželek.

Jaromír Janev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme