8. 11.

7. listopad 2006

Various Artists: The Rough Guide To Celtic Music Nakladatelství Rough Guide vydává nejen knižní průvodce pro turisty, ale také hudební cd věnovaná jednotlivým stylovým okruhům.

I když se tvrdí, že Keltové vymřeli a keltská hudba tedy neexistuje, tento termín se vžil pro styly zemí kde se mluví keltskými jazyky, tedy pro Irsko, Skotsko, Wales a Bretaň. Skupina Shooglenifty pochází ze Skotska.

00463637.jpeg

K nejzajímavějším současným irským skupinám patří Kíla. Sestavu založili v Dublinu tři bratři. Používají irskou tamburinu bodhrán, irské dudy, housle i další nástroje. K těm nejvíce zasloužilým skupinám Skotska patří Capercaillie, v překladu tetřev, pták symbolizující skotskou přírodu, jehož obrázek si přivlastnili i výrobci stejnojmenné skotské whisky. V čele Capercaillie stojí zpěvačka Karen Matheson.

Mezi jednotlivými zeměmi, které patří do keltského společenství, dochází k častým kulturním výměnám. Výsledkem jedné z nich je trio Celtic fiddle festival, který tvoří 3 houslisté - ale každý z jiné země: z Bretaně, Skotska a Irska.

Jedním z velikánů keltské hudby je bretaňský hráč na harfu Alan Stivell. Skladba Příměří vyšla původně na albu pojmenovaném Brian Boru, podle slavného irského vojevůdce, který odrazil útok Vikingů.

Díky hudební spřízněnosti se do keltské hudby někdy řadí i hudba z atlantického pobřeží Španělska. V minulosti tuto oblast spojovaly s Irskem i Bretaní lodní cesty, což se samozřejmě promítlo i do zdejší hudby. Ze španělského kraje Galicie pochází zpěvačka Mercedes Peon

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.