Armádní muzeum v Aberdeenu rekonstruuje československý tank Škoda LT-35

V armádní muzeu v Aberdeenu ve Spojených státech začaly náročné restaurátorské práce na přebarvení našeho prvorepublikového tanku Škoda LT-35 do československých barev. Tento asi nejvzácnější příklad české vojenské techniky, hlavní tank naší prvorepublikové armády, se v Česku nezachoval. Ten v aberdeenském muzeu měl ale donedávna německé barvy a hitlerovské výsostné znaky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Československý tank Škoda LT-35

Československý tank Škoda LT-35 | Foto: Alexandr Pícha

Tank LT-35 má zásadní význam pro historii obrněných jednotek naší prvorepublikové armády. Historie toho, jak se dostal do Spojených států je výmluvná. Tank vyráběla plzeňská Škodovka a tvořil páteř naší obrněné vozby. Po obsazení zbytku Československa v březnu 1939 Němci všech skoro 300 tanků zabavili a dali jim název Panzerkampfwagen 35(t). Byl to opravdu vynikající stroj, což brzy pocítili Francouzi. Těm se hořce nevyplatila naše zrada v Mnichově. Asi 10 procent tankové techniky, která je likvidovala, byla právě z Československa. Naopak při dobývání Německa zabavili tehdy německý tank Američané. A tak se ocitl v největším armádním muzeu v Americe, v Aberdeenu.

K tomu, že nejdůležitější tank naší prvorepublikové historie dostane zas československé barvy, napomohl významně Český rozhlas. Zpočátku to ale bylo těžké. Paradoxně úvahy komplikovalo to, že Američané už letos na jaře tank restaurovali a dali mu samozřejmě německou barvu. Ředitel muzea, generál William Atwater pochopitelně při prvním jednání řekl, že tank je součást americké historie, toto byla zbraň jejich nepřátel. Byl také trochu překvapený, že je pro nás důležité, aby byl v československých barvách. Když jsem ale zdůraznil, že je to pro nás národní záležitost, chvíli to zvažoval a pak tím rozhodným americkým způsobem řekl: "O.K. přemalujeme ho pro vás."

Taková operace ale není jednoduchá, protože pochopitelně ve Spojených státech nemají barvy československé prvorepublikové armády. Se sehnáním předlohy a složitého schématu tříbarevné okrové, hnědé a zelené kamufláže pomohl náš Vojenský historický ústav. Ale opravdový dík patří vydavateli odborné literatury Miroslavu Bílému. Ten to všechno zpracoval, poslal mi nákresy a hlavně převedl kódy do amerického vzorníku, takže náš tank bude mít opravdu autentické barvy. Barva a rozložení složitých vzorů bude stát nejméně 15 tisíc dolarů. To je v Americe cena nového průměrného auta. Náklady samozřejmě hradí americké muzeum, které jinak dost bojuje s penězi.

Práce na přemalování historického tanku bude trvat několik týdnů práce. V takzvaném "rehabilitation center" teď restaurátoři sundali pásy tanku a všechny vnější nástavby. Pak přijde na řadu pískování. Nejnáročnější bude stříkání barvy. Každá se bude nanášet nejméně dvakrát, vždycky se několik dní nechá vytvrdnout a pak se nanese další jiná ze tří barev. Mimochodem, mechanici si náš tank pochvalují. Je starší než sedmdesát let, ale ocel je tak kvalitní, že rezaví méně než třeba německé nebo francouzské obrněnce ze stejné doby.

Američané už tank neumístí do vnější expozice, ale nechají ho pod střechou v hale, kde jsou připraveny nejvzácnější exponáty pro otevření nového muzea ve Virginii. To už bude celé kryté. Zatím si budou moci tank na požádání prohlédnout badatelé a turisti. Opravdu pro veřejnost bude jediný tank Škoda LT-35 v barvách naší armády vystaven v novém muzeu ve Virginii asi za tři roky.

O rekonstrukci bude informovat také Česká televize. Ale když se podíváte na internetové stránky www.rozhlas.cz/valka, můžete si tank prohlédnout ještě v německých barvách. Do konce týdne tam budou umístěny fotky z rekonstrukce a až bude začátkem prosince tank v plné kráse, tak tam najdete kompletní fotoseriál.

Alexandr Pícha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme