Elektrotechnické učiliště investuje do modernizace učeben

16. listopad 2006

K výuce ovládání a řízení pásové výroby je určena moderní učebna za 800.000 korun, kterou otevřelo Střední odborné učiliště elektrotechnické v Plzni (SOUE). V učebně budou modely linek a budou se tam také vytvářet programy pro řídící systémy jejich ovládání. Pásová výroba je totiž, díky zahraničním investorům, nejrozšířenější výrobní technologií v Plzeňském kraji.

Do vybavení učeben dává SOUE miliony korun ročně, zejména z evropských fondů, sponzorských a nadačních darů. Modernizace učeben podle nových trendů v elektrotechnice je trvalý proces. SOUE dostala od EU tři miliony korun na nové Centrum dalšího vzdělávání v elektrotechnice a energetice.

Jak uvedl ředitel druhého největšího učiliště v kraji Jaroslav Černý, pilotně se tu učí 12 lidí. Ve spolupráci se sdružením německých firem se nabízí v pětitýdenních modulech vzdělávání "šité na míru", od základů elektrotechniky po výpočetní techniku. Podle poptávky podniků školí vyučené lidi, maturanty i inženýry.

Logo

Učiliště otevře 18. prosince spolu s ČEZ učebnu Svět fyziky, která bude dětem ze základních škol popularizovat elektrotechniku. Prvním krokem bude živá expozice s modely vodních, tepelných i slunečních elektráren. Studenti získají představu, jak bloky fungují. Velká posluchárna bude pro 80 lidí. V dalších dvou učebnách se budou školáci učit zapojovat elektrické obvody.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio