Na světový trh vstoupilo nové beaujolais

Beaujolais noveau je tady. Každoročně třetí listopadový čtvrtek přichází na trh nové beaujolais a na celém světě jsou při této příležitosti organizovány večírky, kde se mladé víno otevírá. Bez ohledu na spokojenost s kvalitou letošního vína se ale v samotném kraji Beaujolais obávají horších časů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oslavy nového Beaujolais v místě jeho zrodu v městečku Beaujeu

Oslavy nového Beaujolais v místě jeho zrodu v městečku Beaujeu | Foto: AFP

Producenti beaujolais jsou nuceni prodávat své víno obchodníkům za stále nižší cenu a zatím se marně snaží ušetřit na nákladech. Nadějí pro ně může být snad jen chystané rozšíření trhu do Číny, která má potenciál stát se po Japonsku největším odběratelem tohoto vína, které se začalo otevírat během dnešní půlnoci.

Ve Francii se příchod Beaujolais noveau slaví v každém větším městě a v Paříži dnes můžete na ulicích vidět spoustu stolečků s lahvemi a víno je možné ochutnat i si koupit.

A jaké to letošní Beaujolais noveau vlastně je? "Svou chutí připomíná ovoce a lesní plody, je hodně voňavé, myslím, že to letošní patří mezi dobré ročníky," říká Jean Jacques Paire z Villefranche sur Saone, administrativního centra Beaujolais.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme