Ekologové uzavřeli se společností Hyundai příměří

Ekologické organizace, Moravskoslezský kraj a společnost Hyundai uzavřely příměří. Zástupci všech stran včetně agentury CzechInvest nebo například ministerstva průmyslu a obchodu podepsali v Ostravě výjimečnou deklaraci. Výměnou za ústupky zaručuje klidný průběh všech úředních procedur, co se týče výstavby automobilky v Nošovicích. Jde například o snížení počtu nákladních aut během víkendů nebo ukončení přípravy některých průmyslových zón. Výsledný kompromis by měl ukončit právní spory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hyundai Trajet

Hyundai Trajet | Foto: Jiří Zíta

Ekologové přistupovali k jednání zpočátku rozpačitě. Podle Ludmily Kozlové ze sdružení Půda pro život byl už začátek investice špatný. V kraji je podle ní dostatek opuštěných míst po bývalých průmyslových podnicích. "I na těchto místech mohl stát závod Hyundai a nemuseli jsme si ničit prostředí přímo pod Beskydami," řekla.

Takzvané brownfieldy ale opuštěné nezůstanou. A podle deklarace by měly mít jasnou přednost před zónami na zelené louce. Právě proto kraj končí s podporou strategických a ještě nevybudovaných zón v Dolní Lutyni a Šilheřovicích.

"Samotná stavba výrobních hal by měla začít v únoru příštího roku. Mluvčí nošovické automobilky Petr Vaněk doufá, že deklarace pomůže v boji s časem. "Nemůžeme také vyloučit to, že se objeví nějaké jiné ekologické sdružení, které se nebude cítit vázáno touto deklarací, a půjde na svou pěst proti investici," dodal mluvčí.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme