Francouzská policejní inspekce vyšetřuje smrt fanouška Paris Saint Germain

Fanoušek fotbalového klubu Paris Saint Germain byl po zápase pařížských fotbalistů s Tel Avivem v poháru UEFA zastřelen policistou v civilu. Podle očitých svědků bránil policista příznivce izraelského týmu, kterého napadla skupina patřící k ultrapravicovým fanouškům klubu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paříž

Paříž | Foto: europa.eu.int

K potyčce došlo po šokující prohře domácího pařížského klubu s izraelským rivalem 2:4. Skupina asi 150 fanoušků patřící k Boulogne Boys, což jsou radikálové známí svými rasistickými a antisemitskými postoji, napadla příznivce izraelského klubu. Poté, co se ho policista v civilu tmavé barvy pleti zastal, obrátil se hněv fanoušků proti němu.

V sebeobraně použil policista nejprve slzný plyn a poté pistoli. Jednoho mladíka na místě zastřelil, druhý je ve stabilizovaném stavu v nemocnici. Přestože je celý incident předmětem vyšetřování, policisté stojí za svým kolegou. Událost odsoudil ministr vnitra Nicolas Sarkozy, který označil atmosféru doprovázející fotbalové zápasy za skandální.

Policejní inspekce zahájila bezprostředně po události interní vyšetřování. Zástupci policejních odborů uvedli, že to byla střelba ze zoufalství a kdyby jejich kolega nestřílel, zřejmě by jej radikální fanoušci PSG ušlapali a zlynčovali. Podle policie a očitých svědků se jednalo o rasově motivovaný čin.

Lze očekávat, že řada fanoušků PSG doprovodí svůj tým k dalšímu zápasu poháru UEFA, do Mladé Boleslavi.

Jan Šmíd, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme