Pokus o oslabení prezidenta ČLK kritikům nevyšel

Pokus o oslabení pravomocí prezidenta České lékařské komory Milana Kubka dnes na sjezdu stavovské organizace jeho kritikům nevyšel. Delegáti odmítli návrhy na změnu stavovských předpisů, které předložil člen představenstva Zorjan Jojko. Kubek je označil za totální revoluci ve stavovských předpisech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Kubek

Milan Kubek | Foto: Zdeněk Vališ

Podle Jojkova návrhu by totiž prezident v období mezi sjezdy nesměl sám rozhodovat, ale musel by mít vždy souhlas nadpoloviční většiny všech členů osmnáctičlenného představenstva.

Změnit by se podle Jojka měla i úprava zastupování prezidenta v době jeho nepřítomnosti - představenstvo by po tu dobu pověřilo zastupováním jednoho ze svých členů. Obdobně by se oslabily pravomoci předsedů okresních sdružení.

"Degradujete prezidenta na mluvčího představenstva. Vnímám to jako snahu paralyzovat ČLK a nastolit systém totální nezodpovědnosti," prohlásil Kubek. Kritici dali najevo nesouhlas cinkotem sklenic. V diskusi se pak střetli stoupenci prezidenta i jeho odpůrci.

Komora sdružuje na 40 tisíc lékařů, zhruba půl na půl jsou v ní zastoupeni zaměstnanci nemocnic a lékaři se soukromou praxí. Většina kritiků prezidenta ČLK je z řad soukromých lékařů, mezi ně patří i Jojko.

Naděžda Hávová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme