Do Matiční ulice se opět vrací nervozita

8. březen 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Po klidné zimě se do ústecké Matiční ulice opět vrací nervozita. Starousedlíci si stěžují na obyvatele holobytů, na druhé straně tábora se mluví o nenávisti k Rómům. Na žádost obyvatel Nového světa, tedy ulice poblíž Matiční, se do této lokality vydal primátor města Ústí nad Labem Miroslav Pátek. V jaké atmosféře jeho návštěva proběhla, se dozvíte z následující reportáže, kterou natočila Ivana Solničková z tamní stanice ČRo.

Tak takhle nějak vítali místní Rómové primátora města Miroslava Pátka, který se v doprovodu šéfa městské policie Pavla Bakuleho přišel podívat do proslulé Matiční ulice. Vše vyvolal dopis starousedlíků, ve kterém si místní stěžují na neustálý hluk a nepořádek. K tomu primátor Miroslav pátek dodal.

Miroslav Pátek: Já se domnívám, že jsou tady dvě věci. Záležitost bezpečnosti lidí tu se pokusíme zlepšit, já neříkám zabezpečit tím, že se pokusíme posílit tady hlídky městské policie v určitých, dejme tomu, krizových hodinách. Druhá věc je složitější, to je pořádek, to asi bude muset navázat dialog, jak s městským obvodem, tak i u nás příslušné odbory a docela by mě zajímal i názor rómských organizací a aktivit.

Primátor Pátek plánuje v nejbližší době schůzku se starousedlíky. O tom, že by magistrát domy od místních odkoupil, ale neuvažuje.

Miroslav Pátek: Já to vidím jako nereálné.

Ředitel městské policie Pavel Bakule si nemyslím, že by situace v této lokalitě byla zvlášť drastická.

Pavel Bakule: Když jsem to s panem primátorem prošel, tak musím konstatovat, že ten nepořádek se vrátil do stejných dimenzích, které tady byly zhruba před stavbou plotu v Matiční ulici. Můj názor je ten, že averze ze strany starousedlíků vůči rómskému obyvatelstvu už došla takového vrcholu, že v podstatě si budou stěžovat na cokoliv. Cokoliv ti Rómové tady uskuteční, byť třeba by to bylo na hraně zákona, tak prostě ty stížnosti tady budou.

Zdena Kopecká žije v blízkosti Matiční ulice už řadu let.

Zdena Kopecká: Když jdete na autobus, na trolejbus prostě tou cestou, tak to jdete jako smetištěm.

Vyhrožují vám?

Zdena Kopecká: Osobně ne, ale když je na něco upozorníte, tak to ani nesmíte, protože to prostě vám dají tolika jmen, že to je děsné. Já si myslím, že ten plot tady měl být.

Vy tady žijete v přízemí vlastně v obecním domě v Matiční ulici, stěžují si na vás starousedlíci. Jak vy to vnímáte tu situaci?

Obyvatelé obecních bytů: My jsme ten bordel neudělali, já jsem přišla sem bydlet. Ten bordel furt tady byl.

A co se týče hluku, stěžují si na to, že je tady od rána do večera hluk, hlavně do pozdních hodin.

Obyvatelé obecních bytů: To bych ani neřekla. Tady pravidelně v půl osmé, v osm hodin už je tady klid, to je zaujatost nebo nějaká závist nebo já nevím, o co jim jde, protože vlastně, když my neuklidíme, neuklidí nikdo, tak o co jim jde ještě.

Obyvatelé obecních bytů: Protože jsme cikánského původu a nechtějí, aby jsme bydleli tady. A kde máme bydlet? V džungli jako opice? My umíme žít tak, jako oni. Jednou večer přijďte sem, pak se přesvědčíte, že je to pravda.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autoři: mkp , Ivana Solničková , spr
Spustit audio

Více z pořadu