Evropská komise dala Kaučuku téměř půlmiliardovou pokutu

Společnost Unipetrol dostala od Evropské komise pokutu 17,5 milionu eur - to je přibližně půl miliardy korun. Postih se týká společnosti Kaučuk Kralupy, která se podle komise podílela na cenovém kratelu na trhu se syntetickým kaučukem. Potrestáni byli i další výrobci: britský Shell, polský Stomil, italská Eni a americký Dow Chemical se svými evropskými pobočkami. Celková pokuta pro všechny dohromady je 519 milionů eur. Do případu byl zapletený i německý koncern Bayer - ten ale vyvázl bez trestu, protože komisi na kartel sám upozornil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlaymont, sídlo Evropské komise

Berlaymont, sídlo Evropské komise | Foto: de.wikipedia.org

"S pokutou Evropské komise nesouhlasíme a v tuto chvíli naši právníci zkoumají rozhodnutí Evropské komise a zvažují naše další kroky. Například možnost odvolat se k soudu první instance v Lucemburku," řekla mluvčí koncernu Michaela Lagronová.

Unipetrol chce do konce roku dokončit prodej Kaučuku. Tato sankce by to mohla zkomplikovat. Vyjadřovat se ale k tomu Unipetrol nechce. Ekonom České spořitelny a odborník na Evropskou unii Petr Zahradník upozorňuje, že sankce se může ještě změnit.

"Evropská komise v tomto ohledu není posledním instančním orgánem, své jistě řeknou i soudní instituce, takzvaný soud první instance a následně i Evropský soudní dvůr, který ten verdikt Evropské komise musí potvrdit. Obvykle v praxi se stává, že zhruba v několika desítkách procent případů Evropský soudní dvůr verdikt Evropské komise vyvrátí a k té sankci ve skutečnosti nedojde," vysvětlil Zahradník.

Celková pokuta pro všechny firmy dohromady je 519 miliónů eur. Nejvíc má zaplatit italská Eni - 272 miliónů. Jde o druhou nejvyšší pokutu, kterou Evropská komise udělila v celé své historii. Brusel firmy potrestal za kartel, který měl trvat od roku 1996 do roku 2002. "Je to velký trh, a proto je pokuta tak velká," řekl dnes novinářům mluvčí Evropské komise Jonathan Todd.

Milan Kopp, Ondřej Kubala, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme