Britská policie prověřuje v souvislosti se smrtí Litviněnka tři letadla British Airways

Britská letecká společnost British Airways potvrdila, že v souvislosti s vyšetřováním smrti bývalého agenta ruských tajných služeb Alexandra Litviněnka nalezla ve dvou strojích na letišti Heathrow stopy radioaktivní látky. Policie prověřuje celkem tři letadla British Airways, jedno z nich se momentálně nachází na moskevském letišti Domodědovo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na letišti

Na letišti | Foto: Jan Rosenauer

Stroje typu Boeing 767 byly staženy z provozu, dva z nich už zkoumají experti Scotland Yardu. Třetí letadlo, které je na letišti v Moskvě, přiletí prověřit britští policisté během dneška. Poté převezou letoun do Británie k důkladnější analýze.

Ve všech třech strojích našli odborníci stopy radioaktivity, zatím ale nezveřejnili, zda-li se jedná o izotop polonium 210, kterým byl zřejmě otráven Alexandr Litviněnko.

Ruský deník Komersant dnes píše, že jedním z odstavených Boeingů letěl z Londýna do Moskvy známý Litviněnka a taktéž bývalý agent kontrarozvědky Andrej Lugovoj. Ten ale svůj podíl na vraždě odmítá. Deník dodává, že stopy radioaktivity mohly zůstat na každém, kdo přišel s obětí do styku.

British Airways kontaktuje kvůli možnému zasažení radioaktivitou všechny pasažéry, kteří v letadlech cestovali za poslední měsíc. Stroje za tu dobu vykonaly 221 letů na evropských linkách a přepravily na 33 tisíc cestujících. Letadla byla například v Aténách, Madridu, Barceloně, Vídni či Istanbulu. Všechna čísla letů jsou zveřejněna na webových stránkách společnosti British Airways. Riziko ohrožení zdraví pro veřejnost je ale podle odborníků velmi nízké.

Litviněnko zemřel minulý čtvrtek na nemoc z ozáření, kterou mu způsobil pravděpodobně radioaktivní izotop polonia 210. Policie v souvislosti s vyšetřováním jeho smrti zatím zjistila zvýšenou radioaktivitu na sedmi místech v Londýně. Úřadům se na výzvu přihlásilo asi tisíc lidí, kteří byli na některém z uvedených míst.

Petr Vavrouška, Zuzana Gálová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme