Soud trestal bývalé policisty za obchod z heroinem

K vysokým trestů odsoudil krajský soud v Ostravě bývalé brněnské policisty za obchod s heroinem. S nejvyšším trestem devíti let odešel od soudu Stanislav Mozga. Ten se svým bratrem, bývalým vyšetřovatelem Petrem Netikem ve spalovně fingoval likvidaci osmdesáti kilogramů heroinu. Netik dostal osm a další policista Miloš Jeřábek pět let nepodmíněně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

drogy

drogy | Foto: Jan Rosenauer

Podle verdiktu soudu měli bývalí brněnští policisté ve spalovně nafingovat likvidaci heroinu, která celníci zajistili na hraničním přechodu v Lanžhotě. Drogu se pak prostřednictvím dalšího policisty Miloše Jeřábka pokoušeli prodat dealerům do Ostravy. Jeřábek domlouval prodej s Petrem Kolesou Kolesou, který odešel od soudu se čtyřletým trestem.

Hlavním důkazem proti obžalovaným byly odposlechy telefonátů. V jednom z hovorů policista Jeřébek například říká: Nabízím pět za třináct. Obžalovaný se hájí tím, že chtěl prodat pěl litrů vína. Podle soudce je však jednoznačné, že se snažil prodat pět kilo heroinu za třináct tisíc marek.

Stanislav Mozga po rozsudku uvedl, že někdo z policie musel telefonní záznamy zmanipulovat. "Chtěli jsme u soudu předložit jeden z konkrétních hovorů, který byl technicky předělán tak, aby to znalec nepoznal. Problém je v tom, že každý z těch hovorů na kazetě je kopií. Ze zcela nepochopitelných důvodů byly originály zničeny," řekl.

Všichni obžalovaní se proti rozsudku odvolali. Trestu se zatím vyhnul jeden z hlavních organizátorů připravovaného prodeje heroinu Jiří Herold. Před nedávnem ho totiž na základě německého zatykače zadrželi slovenští policisté. Další dva obžalované, kteří měli prodávat drogy, soud pro nedostatek důkazů zprostil obžaloby.

Andrea Brtníková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme