Za psychické pronásledování a obtěžování teď hrozí v Německu tresty

Takzvaný stalking, tedy psychický teror formou pronásledování a obtěžování, se v Německu stal trestným. Po dlouholetých diskuzích o tom rozhodli poslanci Spolkového sněmu. Trestní zákoník se rozroste o nový paragraf, který pro pachatele zvlášť závažných případů stalkingu počítá až s deseti lety vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

telefonování

telefonování | Foto: Comstock Images

Stalking zdaleka netrápí jen filmové a sportovní hvězdy, které stíhají pomatení fanoušci. Německo loni zažilo otřesný případ pronásledování a vyhrožování, který skončil smrtí. Manžel celkem čtyřicetkrát ignoroval soudem stanovený zákaz kontaktů a nakonec svou ženu před zraky dětí ubodal.

Zákon, který stalking kriminalizuje, nakonec prošel díky hlasům vládní koalice. Opoziční FDP a Zelení v nové legislativě postrádají výjimku pro novináře, kteří určitou osobu sledují v rámci své investigativní práce.

Zákon počítá i možností umístit zvlášť nebezpečné pachatele preventivně do vazby, pokud by reálně hrozila újma na zdraví nebo smrt.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme