Turkmeni zadrželi letoun s českými armádními špičkami

České armádní letadlo, které se vracelo z Afgánistánu uvízlo v Ašchabádu. Turkmenské úřady nepustily stroj s armádními špičkami dál, protože ochranka na palubě je ozbrojená. Turkmenistán svůj postup avizoval už v pátek, informace se ale k pilotům letadla nedostala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravní letoun Tu-154

Dopravní letoun Tu-154 | Foto: Armáda ČR

Česká diplomacie teď situaci intenzivně řeší. Stroj Tu-154 byl na cestě z Afghánistánu zpět do Česka s náměstkem obrany Martinem Bartákem a náčelníkem generálního štábu české armády Pavlem Štefkou na palubě. Ti se v Kábulu účastnili slavnostního předání tamního letiště do rukou českých vojáků. Letadlo Turkmeni zadržují od sobotních tří hodin odpoledne.

"Jsme na zemi. Z místních autorit s námi nekomunikuje vůbec nikdo. Poslední zpráva, kterou máme z věže, zní, že nejbližší možný termín odletu je ve tři hodiny našeho času, ale to vůbec neznamená, že v tu chvíli musíme odletět. Atmosféra v letadle je velmi napjatá," přiblížil situaci předseda branně-bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny Jan Vidím.

Podle mluvčího ministerstva obrany Andreje Čírtka mohou nastat další komplikace. Povolení k přeletu nad ostatními státy totiž vyprší o půlnoci.

"Pokud bychom vyrazili v nejbližší době, tak určitě nehrozí žádné komplikace při vstupu do jiných vzdušných prostorů. Pokud bychom vyrazili o několik hodin později, tak už by bylo třeba zajistit povolení i pro tento nový čas část," doplnil Čírtek.

Na palubě letadla je ochranka ozbrojená krátkými palnými zbraněmi. Česká strana předložila písemné zdůvodnění, proč se na palubě zbraně nacházely.

Vilém Janouš, Petr Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme