Knihovna arcibiskupského zámku v Kroměříži, památky UNESCO, je druhým nejcennějším a nejpočetnějším knižním fondem v ČR

3. prosinec 2006

V roce 1694 dal biskup Liechtenstein vypracovat zakládací listinu a knihovnickou instrukci. Karel Liechtenstein-Kastelkorn byl tím, kdo knihovnu zásadně naplnil a zveleboval.

Dosáhl úctyhodného čísla téměř 91.000 svazků. 98% knih přitom knihovna získala za jeho éry. Ovšem existovalo také období předliechtensteinské, ze kterého pocházejí zbylá dvě procenta svazků. Právě tato doba zajímala Pavla Sedláčka, který zpovídal zámeckého knihovníka Cyrila Měsíce.

Kdo byla hlavní postava, která se o ta zhruba 2% zasloužila? Dá se říci, že období před Liechtensteinem-Kastelkornem je doba, kdy většinou biskupové olomoučtí odkazovali své sbírky příbuzným, popřípadě je věnovali např. kapitole nebo některému kostelu. Velkými sběrateli období před založením barokní knihovny byli třeba kardinál Dietrichstein nebo biskup Stanislav Pavlovský.

Mluvíme o tom, že z těch 90.000 knih jsou to asi 2%. Jak to tito dva pánové prováděli? Cíleně něco sbírali nebo dostávali dary? Většinou to byli cílení sběratelé, kupovali pozůstalostní knihovny. Např. kardinál Dietrichstein, který zažil i období po bitvě na Bílé hoře, kupoval velmi často knihy protestantských šlechticů. Tu velkou knihovnu odkázal svému příbuznému do Mikulova.

Kdyby ji neodkázal, zůstala by v Kroměříži. Kolik to bylo asi knih? Ten odhad je velmi těžký, protože historie dopadla tak, že Mikulov byl dobyt Švédy. Ti pak celou dietrichsteinskou knihovnu převezli do Švédska. V současnosti je tedy část uložena v Uppsale a část ve Stockholmu.

Najdeme v těch 2% knižního fondu nějaké skvosty? Něco, na co by se mělo upozornit? Skvosty tam samozřejmě jsou. Už jen to, že ty knihy jsou z období třeba 16. či začátku 17. století. Jelikož knihy z dietrichsteinské knihovny skončily ve Švédsku, byly knihy z tohoto období většinou pro naši knihovnu dokupovány později, a to z knihoven, které byly dány buď k dispozici pro zámek, nebo které bylo možné koupit. Tyto knihy jsou psány latinsky, německy a pokud bychom šli do doby biskupa Stanislava Pavlovského, tak je např. kniha Zrcadlo Markrabství moravského v češtině.

O čem většinou bývají některé další knihy z tohoto období? Většina z nich jsou theologické záležitosti týkající se Biskupství olomouckého, popřípadě jsou tam knihy, které se mohou týkat církevního práva a části církevní historie.

autor: pes
Spustit audio