Zdravotník byl obviněn ze zavraždění sedmi pacientů

Zřejmě nejrozsáhlejší případ sériových vražd v historii české kriminalistiky řeší v těchto dnech policisté na východě Čech. Bývalý zaměstnanec nemocnice v Havlíčkově Brodě je podezřelý z toho, že úmyslně usmrtil sedm pacientů. V deseti dalších případech se o to pokusil. Policisté muže obvinili ze 7 vražd a 10 pokusů o ni. Bývalý zdravotník se k činům přiznal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

policejní vůz před nemocnicí

policejní vůz před nemocnicí | Zdroj: ČTK

Třicetiletý muž pracoval na anesteziologicko-resuscitačním oddělní nemocnice v Havlíčkově Brodě na pozici zdravotní sestry. Pacienty měl vraždit tak, že jim svévolně podával lék na ředění krve heparin. Nemocným, kteří byli ve stavu nejvyššího ohrožení života, způsobil masivní krvácení. Ke všem případům došlo v období od května do září letošního roku.

Na konci září lékaři začali mít podezření. "Provedli jsme řadu opatření, abychom zjistili, co je příčinou těchto případů. A pokud jsme nedošli k racionálnímu vysvětlení, tak jsme začali analyzovat dokumentaci a teprve na základě analýzy dokumentace jsme zjistili, že se nejedná o odborné chyby, lékařské nebo ošetřovatelské, ale že se jedná o úmysl jednoho člověka z našeho personálu," uvedl primář oddělení ARO Pavel Longin. Ten také na podezřelá úmrtí upozornil policii. Zdravotník byl okamžitě propuštěn, poté ale nastoupil do nemocnice v Jihlavě.

Nejasný je zatím motiv. Obviněný muž sice uvedl důvod svého jednání, podle vyšetřovatelů je však málo věrohodný. Pacienty ale nezabíjel pro peníze ani ze soucitu. "S euthanasií to nemá nic společného; bylo to promyšlené jednání vedoucí k úmrtí těchto lidí. Hovoříme tady o úmyslných vraždách," řekl vyšetřovatel případu Milan Juško. Kriminalisté nyní čekají na vyjádření znalců z oboru psychologie a psychiatrie.

Obviněný se k činům podle policistů doznal, nad svým jednáním neprojevil žádnou lítost. V případě prokázání viny mu hrozí vězení v délce 12 až 15 let nebo výjimečný trest.

Marika Táborská, Ondřej Kapic Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme