Kalendář o Krušnohoří přispěje k obnově věže na Klínovci

4. prosinec 2006

Obnově vyhlídkové věže na nejvyšším vrcholu Krušných hor Klínovci má pomoci i vydání reprezentativního kalendáře na rok 2007 nazvaného Znovuobjevené Krušnohoří. Jeho autorem je fotograf a dokumentarista Petr Mikšíček. Kalendář doplňuje stejnojmennou knihu, jež také pochází z autorské dílny Mikšíčka. Oba projekty podporuje Boží Dar, který je majitelem rozhledny na Klínovci.

Výtěžek za prodej kalendáře půjde do pokladny Nadačního fondu Klínovec. S penězi, které město takto získá, se počítá především na drobnější práce v památkově chráněném objektu. Starosta Jan Horník předpokládá, že zřejmě nepůjde o závratnou částku, ale pro obec je každá koruna dobrá. Náklady na obnovu věže se pohybují kolem osmi milionů korun. Za peníze z prodeje kalendáře by se například mohly restaurovat některé části interiéru. Cena kalendáře není stanovena. Získá ho každý, kdo poskytne určitou finanční částku.

Boží Dar

Kalendář Znovuobjevené Krušnohoří ukazuje krajinu centrálního Krušnohoří ve všech ročních obdobích. Na každé straně je kromě hlavní fotografie vždy ještě několik miniatur. Kalendář je zatím vytisknut v nákladu 1500 kusů. Náklady na jeho vydání dosáhly zhruba 100.000 korun a uhradila je sponzorsky společnost Vodárny a kanalizace Karlovy Vary. Možnost získat kalendář a přispět na obnovu rozhledny budou mít lidé v Infocentru Boží Dar, v tamním muzeu nebo v karlovarském knihkupectví ve Varšavské ulici.

Oprava historické věže na Klínovci začala loni. Zanedlouho se ale ukázalo, že bude oproti očekávání mnohem složitější. Komplikuje ji velmi špatný stav stavby, která vznikla v roce 1884. Tehdy byla špatně založena, takže se odklání od svislé osy téměř o půl metru. Po odkrytí betonového nástřiku, jímž byla před řadou let opravena, začaly ze stavby vypadávat jednotlivé kameny a hrozilo, že by se mohla zhroutit. Musí být v podstatě celá rozebrána, zpevněna výdřevou a opět sestavena. Do té doby drží rozhlednu pohromadě lana a práce pomalu pokračují.

Klínovec
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio