Hejtman odvolal ředitele nemocnice v Havlíčkově Brodě

Hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil odvolal ředitele havlíčkobrodské nemocnice Josefa Pejchla. Učinil tak dva dny poté, co policie oznámila, že podezřívá bývalého zaměstnance nemocnice Petra Zelenku z toho, že podáním léku na ředění krve zabil sedm pacientů a v deseti dalších případech se o to pokusil. Podle Vystrčila Pejchl špatně manažersky zvládnul celou situaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Vystrčil (vlevo) a  Josef Pejchl

Miloš Vystrčil (vlevo) a Josef Pejchl | Zdroj: ČTK

Důvodem odvolání ředitele nebylo podle hejtmana pochybení v lékařské a zdravotní péči, a nedošlo ani k žádnému systémovému pochybení. Za selhání ale považuje to, že ředitel neinformoval vedení kraje ani o tragických událostech, které se v nemocnici odehrávaly, ani o trestním oznámení, které na Zelenku nemocnice podala.

Nelze prý ani omluvit fakt, že ředitel poté, co propustil ze zaměstnaneckého vztahu podezřelou osobu, nedokázal operativně zabránit tomu, aby mohla dál působit v jiných zdravotnických nebo sociálních zařízeních.

"Pan ředitel ani neoznámil zřizovateli, že podal trestní oznámení. My jsme se to dozvěděli od policie, a to je věc, která není možná a je manažerským selháním. Druhá věc, kde si myslím, že měl pan ředitel postupovat jinak, byla otázka řešení té výpovědi. Prostě není možné vraha pustit do ulic," zdůvodnil rozhodnutí hejtman Miloš Vystrčil.

Odvolaný ředitel havlíčkobrodské nemocnice Josef Pejchl má za to, že se stal obětním beránkem. Problémy s komunikací prý nebyly na jeho straně.

"Myslím si, že to úplně pravda nebyla, pan hejtman byl informován, mezi čtyřma očima jsem ho informoval. Je pravda, že jsem jim nepředal kopii trestního oznámení, ale na zdravotní odbor něco podávat nemá žádný smysl. Od začátku roku jsem tam podal 9 vážných případů a zdravotní odbor nevyřešil ani jeden. S kým mám komunikovat? Když to nefunguje, to se těžko komunikuje," namítá odvolaný ředitel.

Obviněný Zelenka v havlíčkobrodské nemocnici pracoval přes šest let na pozici zdravotní sestry. Po propuštění nastoupil do nemocnice v Jihlavě.

Marika Táborská, Petra Kraclová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme