Objevy a události týdne č. 49

3. prosinec 2006

Naděje pro gibony černochocholaté, kontrola irbisů přes satelit, objev předinckých obřadních nožů, obří elektromagnet v Sasku, největší radioteleskop zahájil provoz.

V přírodě žije už jen 15 jedinců vzácného malého primáta gibona černochocholatého, a to v rezervaci Pa-wang-ling na jihočínském ostrově Chaj-nan. Hongkongští vědci nedávno zjistili, že miniaturní populace má šanci se rozrůst; jedna ze samic je totiž březí a mláďata by se měla koncem roku narodit. Vzácné gibony přivedly na pokraj vyhynutí nezákonné praktiky obyvatel ostrova - kácení lesů a lov.

Pákistánští ochránci přírody budou s pomocí vysílaček upevněných na speciálním obojku přes satelit sledovat pohyb ohrožených sněžných levhartů irbisů horských. Tyto kočkovité šelmy sice žijí v odlehlých skalnatých údolích střední Asie, jejich životní prostor se však stále zmenšuje. Často se také stávají oběťmi pytláků. Zoologové chtějí pro začátek vysílačkami vybavit šest irbisů.

V jedné pyramidě v severním Peru objevili archeologové dvaadvacet hrobů předincké kultury Sican, staré víc než 9 století. Hroby vysoce postavených jedinců byly bohatě vybavené keramikou, ale i zlatými a měděnými předměty, mezi nimiž bylo i deset vzácných obřadních nožů tumi. Všechny dosud známé exempláře těchto nožů pocházely od překupníků nebo byly zabaveny vykradačům hrobek.

Ve výzkumném středisku Rossendorf poblíž saských Drážďan uvedli koncem listopadu do provozu obří elektromagnet, který má být postupně schopen vyvinout nejsilnější umělé magnetické pole na světě, až dvaapůlmilionkrát silnější, než je magnetické pole Země. Elektromagnet bude využíván k vědeckým výzkumům, zejména v oblasti nanotechnologií nebo pro lékařské účely.

Sám mexický prezident Vicente Fox uvedl 22. listopadu slavnostně do provozu největší radioteleskop světa. Přístroj s parabolickou anténou o průměru 50 metrů stojí v centrálním Mexiku na vrcholu hory Sierra Negra, více než čtyři a půl kilometru nad mořem. Přístroj bude podle vědců schopen zachytávat i rádiové vlny, které se vydaly na cestu před 13 miliardami let, tedy nedlouho po vzniku vesmíru.

ČTK/souhrn Frederik Velinský

Vysíláno v Planetáriu 49/2006, 2. - 8. prosince.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

Spustit audio