13. 12.

12. prosinec 2006

Mariza: Concerto em Lisboa Fado znamená portugalsky osud. Hudební styl téhož jména vznikl z písní námořníků i bohémů, k jeho doprovodu patří šesti- i dvanáctistrunná kytara. Nejvýznamnější žijící osobností fada je třicetiletá portugalská zpěvačka Mariza, která se narodila portugalskému otci a černošské matce v Mozambiku. Její poslední album Concerto em Lisboa vzniklo na vystoupení před 20 000 diváky v září 2005. Českým posluchačům se Mariza představila na loňském festivalu Colours of Ostrava.

14-Primavera

Písně portugalského stylu fado často vypovídají o vypjatých emocích a mezních životních situací. Ta následující se jmenuje Loucura, Šílenství.

1 - Loucura

Mariza má v repertoáru zhudebněné texty od významných portugalských básníků. V jednom z nich, "Recusa", Odmítnutí, zpívá, že fado pro ni nejsou jen tragické písně, že jako zpěvačka se nechce říct pohledu na slunce, ale zpívat i o těch veselých věcech.

10 Recusa

K největším osobnostem portugalského stylu fado patřila dnes už nežijící zpěvačka Amalia Rodrigues. Zemřela roku 1999, a Mariza tehdy zpívala na koncertě věnovaném její památce. Takhle zní jedna ze slavných písní Amalie Rodrigues v podání Marizy.

16 - Ó Gente Da Minha Terra

Fado vypovídá podobně jako blues spíš o smutných emocích - ale k žánru patří i rozverné písně. Skladba Maria Lisboa je věnována městu Lisabonu, a rovněž pochází z repertoáru Amalie Rodrigues.

3 - Maria Lisboa

I když fado ze tradičně zpívá s doprovodem akustických kytar, Mariza toto nepsané pravidlo porušila a na svůj koncert do Lisabonu si přizvala 30 členný orchestr s brazilským dirigentem Jaquesem Morelenbaumem, který v minulosti spolupracoval s těmi nejvýznamnějšími brazilskými zpěváky včetně Caetana Velosa.

2 - Medo

V den kdy Mariza v Lisabonu natáčela své živé album pršelo a déšť skončil až večer před koncertem pod otevřeným nebem, kam na Marizu přišlo 20 000 lidí. O deštivém a depresivním dni je i následující skladba.

15 - Chuva

7 - Meu Fado Meu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.