Německo ohrožuje kybernetický džihádismus, varuje nejvyšší žalobkyně

Německu hrozí zvýšené nebezpečí útoku ze strany islámských teroristů. Tvrdí to nejvyšší státní zástupkyně Monika Harmsová. Zvlášť nebezpečnou zbraní v rukou teroristů se podle ní stává internet. Harmsová to doložila na příkladu nezdařených atentátů na regionální vlaky v centrální části Německa. Při těch koncem července jen šťastnou shodou okolností nedošlo k tragédii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlín

Berlín | Foto: Jiří Hošek

Oba pravděpodobní atentátníci původem z Libanonu chtěli údajně odpálením náloží potrestat německou veřejnost za otištění karikatur proroka Mohameda v tamních novinách. Oba podezřelí mladíci na internetu studovali fatvy radikálních islamistů, ale také si odtamtud stáhli návod k výrobě bomb.

Jen mechanická chyba při jejich konstrukci zabránila jistému masakru. "Internet už není jen nástroj komunikace, ale přímo prostředek k páchání trestných činů," řekla Harmsová. Nejvyšší státní zástupkyně použila v této souvislosti výraz "kybernetický džihádismus", který podle ní po síti šíří nebezpečnou propagandu.

Harmsová dodala, že bezpečnostní složky musejí držet krok s dobou a na nové výzvy patřičně reagovat. Kromě lepšího technického vybavení se nejvyšší státní zástupkyně vyslovila taky pro větší pravomoci v oblasti takzvaných online prohledávání soukromých počítačů podezřelých osob.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme