Máme třetí neděli adventní

Dobu očekávání příchodu Mesiáše tvoří v liturgickém kalendáři čtyři neděle předcházející svátku Narození Páně, tedy pětadvacátému prosincovému dni. Příchod Spasitele pak symbolizují i čtyři svíčky postupně rozsvěcované na adventním věnci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

adventní věnec

adventní věnec | Foto: Marián Vojtek

Tradice adventního věnce má svůj původ v luterském Německu 19. století. Advent má být dobou ztišení, soustředění, těšení a očekávání, zdaleka ne pouze obdobím předvánočních nákupů.

Skauti přivezli do Česka betlémské světlo. Dnes budou symbol míru, přátelství a Vánoc rozvážet z Brna do dalších měst. Světlo tradičně připutovalo z Vídně, kde ho rakouští skauti v katedrále sv. Štěpána předávají každoročně skautským delegacím z celé Evropy.

První šanci zažehnout si betlémské světlo mají dnes lidé při ranní mši na brněnském Petrově. Světélko zažehnuté v místě narození Ježíše Krista v Betlémě dorazilo do Česka už posedmnácté.

Milan Kopp, Zuzana Bančanská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme