Nadměrná těžba ohrožuje kadidlovník

25. prosinec 2006

Kadidlovník, jehož pryskyřici přinesli podle Bible Tři králové jako dar malému Ježíškovi, je ohrožován nadměrnou těžbou.

Pryskyřice se ze kmene získává tvorbou ranek, ze kterých vytéká. Nekončící tvorba pryskyřice ale vyčerpává stromy natolik, že nejsou schopny vytvořit dostatečné množství životaschopných semen, což bylo také experimentálně prokázáno. Uvedl to server Eurekalert.

Na světě existují 4 druhy kadidlovníků, jejichž pryskyřice se už po staletí využívá jednak jako aromatická látka do parfémů nebo kadidla a jednak jako lék proti zánětům. Z Ománu a Jemenu pochází kadidlovník Boswellia sacra, což je druh s nejkvalitnější pryskyřicí, která právě prý posloužila jako dar Jezulátku. Boswellia frereana je ze Somálska, Boswellia serrata z Indie a konečně Boswellia papyrifera je etiopský druh.

Logo

Kadidlovníky se zatím nepěstují, ale pryskyřice se odebírá ze stromů ve volné přírodě. Proto, aby došlo k jejich regeneraci, je důležité snížit odběry pryskyřice. Podle výsledků studie - šest ranek k odběru pryskyřice už má na strom negativní vliv - takže by mělo dojít ke snížení počtu odběrových míst. Současně by neměla být pryskyřice odebírána neustále, ale mělo by existovat období, kdy budou veškeré aktivity zakázány.

Vliv odběru pryskyřic a latexů z jiných druhů stromů na plantážích už byl v minulosti studován, toto je ale první studie, která kvantifikuje křehký vztah mezi produkcí exudátů a regenerací stromů ve volné přírodě.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo

autor: Hana Staňková
Spustit audio