Na Ukrajině vznikne podmořské historické muzeum

2. leden 2007

Muzeum, které by mělo vzniknout na Ukrajině, zavede návštěvníky až na mořské dno. S plánem na vybudování podmořského muzea přišli američtí vědci. Vzniknout by mělo na Krymu a jeho hlavním exponátem by mělo být přímo dno Černého moře. Projekt už představili v geografické společnosti USA ve Washingtonu.

Nápad vybudovat podvodní muzeum vzešel od známého badatele Roberta Ballarda, který se proslavil například objevením vraku Titaniku. To už samo o sobě napovídá, že tento nový projekt nebude divákům ukazovat nedotčenou přírodu, ale naopak to, co se na dno dostalo důsledkem činnosti lidí. Robert Ballard podnikl letos v létě pod hladinu Černého moře expedici a učinil několik zajímavých nálezů. Nedaleko od břehů Krymu objevil unikátní historické památky. A chtěl by, aby si je mohl prohlédnout kdokoliv na místě, kam by se normálně dostat nemohl.

Na dně Černého moře objevili výzkumníci potopenou sovětskou linkovou loď Lenin, několik ponorek a vrtulníků, ale především pozůstatky byzantského korábu s veškerým nákladem. Ten teď chtějí přepravit k výzkumu v laboratoři. Zatím nálezy natočili na video a sestavili detailní plán dna. V létě příštího roku se chce doktor Ballard vrátit na Krym a pokračovat v průzkumu dna. Předpokládá, že toto místo přinese ještě nejedno překvapení.

Díky unikátnímu složení zdejší vody se starověké předměty na dně výborně dochovaly. Robert Ballard to vysvětluje tím, že ve vodě je obsažen sulfát vodíku, který zapáchá jako zkažené vejce a je agresivní vůči všemu živému, takže tam nejsou žádní živočichové, ale díky tomu se starověké předměty výborně zachovaly. Dá se říci, že tam ležely téměř jako ve skladu. Vědci očekávají, že v potopených amforách naleznou tehdejší starověké víno, med i obilí.

Pro realizaci plánů má zajistit společný projekt Národní akademie věd na Ukrajině, Institutu archeologické oceánografie univerzity na Rhode Islandu a Výzkumného institutu v Connecticutu. V budoucnu většinu nalezených artefaktů vyzdvihnou na povrch. Ale vraky lodí zůstanou na dně a stanou se exponáty podvodní části muzea. To však neznamená, že se k nim budou muset návštěvníci potopit. Pod vodou budou nainstalovány videokamery, které budou předávat zobrazení na stěny v budově muzea a přenášet přímý přenos na internet. Doktor Ballard slíbil, že návštěvníci muzea budou moci robotizované kamery sami ovládat. Něco podobného bylo realizováno právě i na Titaniku, který objevila Ballardova expedice v roce 1985.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.