Ekonomické informace 21. 12. 2006

Elektřina by mohla zdražovat pomaleji než dosud a její cena by možná mohla jít i dolů. Novým majitelem letecká firmy Moravan Aeroplanes je společnost CzechAircraft. Koruna se vyšvihla na nové rekordy k euru i dolaru. Češi podávají společně s Dány nejvíce reklamací v rámci EU. Podnikatelská nálada v Evropské unii se zlepšuje, důvěra podnikatelů v pozitivní vývoj firem je nejvyšší od roku 2000.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stožár elektrického vedení

Stožár elektrického vedení | Foto: Jan Rosenauer

Elektřina by mohla zdražovat pomaleji než dosud a možná by její cena mohla jít i dolů. Měla by se totiž nově tvořit na pražské komoditní burze, která by mohla začít fungovat na konci prvního pololetí příštího roku. Další výhody nového komoditního trhu s elektřinou upřesňuje ředitel pražské burzy Petr Koblic.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Koblic: Komoditní trh s elektřinou

Společnost Honeywell staví ve svém areálu na Černovické terase v Brně novou zkušební halu. Bude tam testovat vlastní turbokompresory a zaměstná asi 50 lidí. Hala má být dokončena v prvním čtvrtletí příštího roku.

Novým majitelem letecká firmy Moravan Aeroplanes je společnost CzechAircraft. Firmu se sídlem ve Starém Městě na Uherskohradišťsku vlastní irská firma Qucom Haps Holdings, která se o Moravan Aeroplanes zajímá dlouhodobě. Zaplatila za ni přes 50 milionů korun. Irové v minulosti oznámili, že v Otrokovicích chtějí mimo jiné vyrábět některé komponenty ke speciálnímu letadlu pro šíření signálu. Co to znamená pro 170 zaměstnanců Moravanu, shrnuje zástupce zaměstnanců ve věřitelském výboru Zdeněk Hlobil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Hlobil: Moravan Aeroplanes

Belgická finanční skupina KBC zvýšila podíl v Československé obchodní bance na 97,5 . Podíl koupila od Evropské banky pro obnovu a rozvoj a cenu uhradí ze svých kapitálových přebytků. Belgičané mají zájem také o zbývající akcie.

Koruna se vyšvihla na nové rekordy k euru i dolaru. Historické maximum ke společné evropské měně posunula o více než 20 haléřů na 27,40. Vůči dolaru se koruna dostala až na 20,75. Důvodem bylo posílení všech středoevropských měn.

Češi podávají společně s Dány nejvíce reklamací ze všech národů Evropské unie. Vyplývá to z výzkumu Eurobarometru. V průměru využilo v loňském roce právo na reklamaci 15% Evropanů. Nejméně reklamací vykazuje Řecko a Kypr - 4%. V Česku ale reklamovala zboží a služby třetina spotřebitelů.

Podnikatelská nálada v Evropské unii se zlepšuje, důvěra podnikatelů v pozitivní vývoj firem je nejvyšší od roku 2000. České firmy jsou ale o něco pesimističtější, než jejich kolegové v Evropě. Podle prezidenta Hospodářské komory Jaromíra Drábka si u nás nejvíce věří velké průmyslové podniky, naopak nejméně firmy z oblasti služeb. Zajímavý je ale obrovský rozdíl mezi vnímáním velkých a malých firem.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Drábek: Podnikatelská nálada

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme