Hasiči varují před silvestrovskou municí z východní Evropy

Němečtí hasiči varují před zábavní pyrotechnikou dováženou z některých zemí východní Evropy. Ta vesměs neodpovídá přísnějším německým předpisům. V tzv. nových spolkových zemí, včetně Berlína, je ale tato silvestrovská munice populární.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Půlnoční ohňostroj

Půlnoční ohňostroj | Foto: čro čb

V některých berlínských čtvrtích evidují úřady zvlášť vysoký počet úrazů způsobených pyrotechnikou. Jde hlavně o Kreuzberg a Neukölln, kde žije velké množství imigrantů. Právě tam připravili hasiči spolu s policií pokračování preventivní, multimediální kampaně, která varuje před neopatrným zacházením s dělobuchy a rachejtlemi.

Informační letáky v němčině, turečtině a arabštině upozorňují taky na nebezpečí ilegální pyrotechniky, řekl Českému rozhlasu Marco Trenn z berlínského hasičského sboru.

"Prakticky všechno, co se k nám dostává přes polsko-německou hranici není odzkoušeno podle standardních předpisů. Řada těchto výrobků představuje značné riziko. Tato pyrotechnika připomíná spíš trhavinu. Jsou do ní přimíchávány různé zakázané přísady a když dojde k explozi, tak vlastně nikdy nevíte, co se stane."

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme