V Praze kvůli opilému pasažérovi nouzově přistálo ruské letadlo

V Praze dopoledne přistálo letadlo, které se pokusil unést jeden z pasažérů. Letoun společnosti Aeroflot letěl z Moskvy do Ženevy. Jeho kapitán vyhlásil v našem vzdušném prostoru stav nouze a přistál na ruzyňském letišti. Kvůli incidentu byli v pohotovosti policisté, hasiči i zdravotníci. Vzlétla i dvojice armádních stíhaček Gripen. Posádka ruského letounu spolu s několika cestujícími ale nebezpečného pasažéra sama zneškodnila a předala české policii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Airbus 321 ruského Aeroflotu

Airbus 321 ruského Aeroflotu | Zdroj: ČTK

Na pražském ruzyňském letišti ve čtvrtek dopoledne nouzově přistálo ruské letadlo na trase Moskva-Ženeva, které mělo být podle prvních policejních informací uneseno. Kapitán vyhlásil na palubě plně obsazeného letounu stav tísně. Podle nejnovějších informací ale celý rozruch způsobil opilý pasažér, který se popral, vyhrožoval poškozením letadla a požadoval změnu směru letu. Nakonec si s ním poradila sama posádka.

"Krátce před 11. hodinou na Letišti Praha neplánovaně přistálo letadlo Airbus 320 společnosti Aeroflot na trase Moskva-Ženeva. Kapitán vyhlásil tíseň na palubě. Pražské letiště ihned zaktivovalo složky místní pohotovosti, to je záchranný požární systém i zdravotnickou službu," popsala Radiožurnálu dramaticky vyhlížející situaci na letišti jeho mluvčí Eva Krejčí.

V té době se o možném únosu ruského stroje jen spekulovalo na základě neoficiálních informací. Před půl dvanáctou o únosu informoval policejní prezident Vladislav Husák: "V tuto chvíli mám informaci, která je velice čerstvá, že ten pachatel byl zpacifikován, ale provádíme další úkony, ta situace je tam do jisté míry nepřehledná."

Podle neoficiálních informací Českého rozhlasu byl mobilizován i policejní Útvar rychlého nasazení, k jeho zásahu ale nakonec nedošlo. S opilým cestujícím si poradila posádka Airbusu. Podle ruského zpravodajského serveru Newsru.com se muž jmenoval Jevgenij Dagajev a chtěl, aby letadlo mířící z Moskvy do Ženevy přistálo v Káhiře. Jde prý o dvaatřicetiletého ruského občana.

Muž byl předán české policii. To, jestli a z jakého trestného činu bude obviněn, zatím není jasné. Záležitost komplikuje to, že se incident odehrál na palubě ruského letadla, tedy na území cizího státu. Podle vedení Aeroflotu jde letos o 141 neadekvátní chování pasažéra na palubě letounu této společnosti.

Experti teď kontrolují, jestli v letadle není zbraň nebo výbušnina. Není vyloučeno, že přibližně 170 pasažérů letadla zůstane v Praze přes noc, pokud pyrotechnici nestačí včas stroj zkontrolovat.

Většina cestujících z uneseného ruského letadla bude moci ještě dnes večer odletět z Prahy do Ženevy, kam měli původně namířeno. Podle ředitele bezpečnosti ruzyňského letiště Martina Hlavy ale část pasažérů v Česku zůstane. Policisté budou určitě chtít vyslechnout muže podezřelého z únosu a také svědky incidentu.

Marika Táborská, Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme