Objevy a události týdne č. 51

17. prosinec 2006

Cenné Edisonovy žárovky, mumie za milion, hrobka lékaře Kara, stěhování gotického portálu, tisíc členů kosmických posádek.

Koncem prosince se ve slavné aukční síni Christies budou dražit nejrůznější rarity z dějin vědy a techniky. Bude mezi nimi i dřevěná krabice s třiadvaceti Edisonovými žárovkami, která roku 1890 posloužila jako rozhodující důkaz v patentovém sporu mezi Edisonem a společností United States Electric Light Company. Předpokládá se, že by za ní nový majitel mohl zaplatit až 300 tisíc liber.

V aukční síni Christies se draží ledacos. Nedávno tam byla dokonce k mání tři tisíce let stará mumie. Před 105 lety ji v Egyptě získal nakladatel Liberty Holden, který ji daroval muzeu v americkém Clevelandu. Mumifikovanou osobou je muž jménem Neschons, který zemřel ve věku asi 20 let, pravděpodobně na infekci. Jméno nového majitele, který mumii koupil za milion a sto tisíc dolarů, nebylo zveřejněno.

Egyptští archeologové objevili na známém pohřebišti v Sakkáře, poblíž stupňovité Džoserovy pyramidy, zdobený dřevěný sarkofág s mumií lékaře Kara. Mumifikované tělo muže, který žil před více než čtyřmi tisíci lety, je podle odborníků v poměrně dobrém stavu. Kromě mumie se v hrobce našel mimo jiné obětní stůl z vápence, 22 bronzových soch božstev a také bronzové chirurgické nástroje.

Gotický portál ze 14. století, objevený při vykopávkách pod budoucím palácem Zdar na Mírovém náměstí v Ústí nad Labem, nebude nakonec umístěn přímo v interiéru paláce. Město nechá tento šedesátitunový kolos přestěhovat. Bude zřejmě k vidění v jámě pod speciálním sklem na jiném místě náměstí a protože bude osvětlen, Ústečané si jej budou moci prohlížet v kteroukoliv denní i noční dobu.

Velitel raketoplánu Discovery Mark Polansky se stal tisícím "členem vesmírné posádky" od počátku kosmických letů v roce 1961. Vyplývá to z údajů vesmírného centra ve francouzském Toulouse. Onu tisícovku představuje 446 osob, z nichž řada se dostala do vesmíru několikrát. Bylo mezi nimi 280 Američanů, 99 Rusů a 64 kosmonautů dalších národností, včetně jednoho Čecha, Vladimíra Remka.

Pramen: ČTK

Vysíláno v Planetáriu 51/2006, 16. - 22. prosince.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio