České ekonomice i firmám se letos dařilo

Česká ekonomika jela letos na plné obrátky. Počet lidí bez práce dlouhodobě klesá, poslední zveřejněná míra nezaměstnanosti z listopadu je 7,3 procenta, stále k nám míří noví zahraniční investoři a HDP rostl ve třetím čtvrtletí skoro o 6 procent. Rok 2006 byl tedy pro českou ekonomiku i firmy velmi dobrý. Jaký by měl být ten nadcházející?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Česká ekonomika trochu zpomalí a koruna bude dál posilovat, ale už o něco pomaleji - shodují se ekonomové. Podle hlavního ekonoma Komerční banky Kamila Janáčka by tedy mělo být novoroční předsevzetí pro české politiky naprosto jasné: "Reformovat, reformovat, reformovat. Rychle, rychle, rychle. Zásadně, zásadně, zásadně."

Podle ekonoma Davida Marka z Patria Finance brzdí růst české ekonomiky politická nestabilita a odkládání reforem: "V okamžiku, kdy budeme mít vysoké rozpočtové schodky a zároveň se třeba prohloubí vnější nerovnováha, potom můžeme velmi rychle ztratit svůj lesk, svoji pověst a důvěryhodnost, a můžeme přijít o příliv přímých zahraničních investic."

A na naší ekonomice se tak trochu podepíše podle Kamila Janáčka i očekávané zpomalení německého hospodářství: "Do Spolkové republiky vyvážíme více než třetinu svých vývozů, tak to bude mít i zpomalující vliv na českou ekonomiku. Příští rok bude číslo také slušné, ale bude to okolo pěti procent."

Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme