Domácnosti zaplatí více za elektřinu, teplo a vodu, ušetří za plyn

První den nového roku už tradičně přináší změny cen. Dneškem v Česku odstartovala deregulace nájemného, která přinese v průměru asi 19procentní zvýšení činží u bytů s regulovaným nájmem, naopak ale vzrostly některé důležité sociální dávky, zvýší se důchody, zdvojnásobil se například rodičovský příspěvek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Ani letos se domácnosti bohužel nevyhnou tradičnímu zdražování energií. K dnešnímu dni se zvyšují ceny elektřiny, tepla i vody. Elektřina podraží v průměru o 8 procent, vodné a stočné průměrně o šest procent, například Pražanům se ale zvýší až o 12 procent.

Zhruba o pět procent by měly zdražit i potraviny, právě kvůli zmíněnému růstu cen energií. Za co konkrétně si budeme muset připlatit, upřesňuje prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík.

"Pekárenství, maso a drůbež. A samozřejmě jsou tu další vlivy: bude se vyrábět bilolíh, budeme na to používat cukr, budeme na to používat další suroviny, kterých pak může být nedostatek, což může v budoucnu vést i k zvyšování jejich cen."

Rodinným rozpočtům by mohlo ulevit alespoň zlevnění plynu. Jeho cena se od 1. ledna na tři měsíce asi o čtyři procenta snižuje. Otázkou ale zůstává, jak dlouho se na nižších úrovních udrží. To bude podle Tomáše Tichého z Jihomoravské plynárenské záležet na tom, jak bude plyn zdražovat na světových trzích.

"Doufám v to, že ani od 1. dubna nedojde k nějakému výraznému zvýšení cen plynu. Myslím si, že by mohly zůstat i na úrovni prvního čtvrtletí."

Mzdy by v Česku letos měly podle některých výzkumů vzrůst nejméně o pět procent. Více než polovinu z tohoto růstu ale ubere očekávaná inflace. Reálný příjem zaměstnanců se tedy zřejmě zvýší o dvě procenta.

Zvýšení důchodů v průměru o 6 procent, vyšší nemocenská pro lidi s příjmem nad 16.000 korun a nový příspěvek pro postižené a seniory, o kterém sami rozhodnou jakou péči si za něj uhradí. Takové změny přináší nový rok v sociální oblasti. Mění se také systém sociálních dávek a životní minimum.

Marika Táborská, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme