Ekonomické informace 2. 1. 2007

Ani letos se nevyhneme už tradičnímu zdražování elektrické energie. Systém elektronického mýtného dnes poprvé slouží za plného provozu na silnicích. Zahraniční turisté o Vánocích a na přelomu roku v Česku utratili deset miliard korun. Česko bez omezení otevřelo pracovní trh obyvatelům Rumunska a Bulharska. Pražská burza připravuje pro začínající investory speciální webové stránky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prodlužovací kabel

Prodlužovací kabel | Foto: Markéta Kaclová

Ani letos se nevyhneme už tradičnímu zdražování elektrické energie. Ceny jdou nahoru v průměru o 8 procent. Kvůli dražší elektřině porostou ceny potravin, zhruba o 5 procent. Za co konkrétně si budeme muset připlatit, upřesňuje prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Camplík: Dražší potraviny

Systém elektronického mýtného dnes poprvé slouží za plného provozu na silnicích. Podle generálního ředitele firmy Kapsch pro ČR Karla Feixe se včera, v první den fungování, vybralo na mýtném 700 tisíc korun.

Na novoroční svátky přijelo do Prahy až 150.000 zahraničních turistů, dalších 120.000 pak na jiná místa v Česku. Podle člena prezidia Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamury turisté o Vánocích a na přelomu roku utratili deset miliard korun. Výrazně se zvýšil počet návštěvníků ze Spojených států, Ruska, Polska a Slovenska.

Česko bez omezení otevřelo pracovní trh obyvatelům Rumunska a Bulharska, a to hned s jejich vstupem do Evropské unie. Experti příliv levné pracovní síly nečekají. Podle Karla Havlíčka z Asociace malých a středních podniků je to pro nás naopak šance získat kvalifikované odborníky.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Havlíček: Pracovní trh

Pražská burza připravuje pro začínající investory speciální webové stránky, kde si budou moci vyzkoušet, jak se obchoduje. Stránky www.px.cz spustí už tento měsíc. Jak dodává ředitel burzy Petr Koblic, určeny jsou jak drobným investorům, tak zvídavým laikům.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Koblic: Webové stránky burzy

Vývoz aut z Číny se loni proti předchozímu roku téměř zdvojnásobil a dosáhl rekordních 340 tisíc vozů. Automobily čínské výroby se prodávají na takzvaných mladých trzích na Blízkém východě, v Latinské Americe a v Rusku. Počtem prodaných aut za rok je Čína druhá ve světě. Uvedla to agentura Nová Čína s odvoláním na údaje ministerstva obchodu.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme