Nedostatek plynu podle Bruselu nehrozí

Nedostatek zemního plynu nehrozí. Uvedla to dnes Evropská komise v souvislosti se sporem o dodávky energetické suroviny mezi Ruskem a Běloruskem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plynovod

plynovod | Zdroj: ČTK

Spor mezi Moskvou a Minskem se vyvíjí příznivě a Evropská unie bude mít z Ruska dostatek zemního plynu - to je hlavní optimistický závěr jednání koordinační skupiny sedmadvacítky, která se dodávkami zemního plynu zabývá.

Podle mluvčího Evropské komise přijaly členské země dostatečná opatření, aby unii nouze ruského plynu nehrozila. Napomoci tomu má i mírné zimní počasí, které by nemělo zvyšovat spotřebu.

Evropská plynárenská federace uvádí, že dovoz plynu z Ruska představoval v minulých letech asi 40 procent veškerého unijního importu této suroviny. Z toho asi pětina procházela Běloruskem.

Nejnovější obchodní spor mezi Moskvou a Minskem nicméně podle odborníků opět zdůraznil potřebu větší spolupráce mezi členskými zeměmi. Také proto bude energetika zjevně i nadále jedním z hlavních témat, kterými se členské země budou muset zabývat.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme