Rozhovor se synem zavražděné novinářky Anny Politkovské

Za jednu z hlavních událostí minulého roku označili Rusové smrt novinářky Anny Politkovské. Dnes jsou to tři měsíce, co byla tato respektovaná redaktorka listu Novaja gazeta zastřelena ve vchodě svého domu v centru Moskvy. Vyšetřování její smrti nepřineslo zatím žádné výsledky. To v rozhovoru s moskevským zpravodajem Českého rozhlasu Petrem Vavrouškou potvrdil také syn zavražděné žurnalistky Ilja Politkovskij.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Marek Dlouhý

Prezident Vladimír Putin nedávno prohlásil, že vyšetřování smrti Anny Politkovské se pozitivně sune dopředu a že s jeho průběhem jsou údajně spokojeni i příbuzní novinářky. Souhlasí s tím tedy její syn Ilja Politkovskij?

"Ano, mohu potvrdit, že s postupem vyšetřování zatím spokojený jsem, ale s výsledky ne. Žádné totiž ještě nejsou, a nebo o nich nevím. Musím ale uznat, že práce prokuratury mě překvapila, je velmi pečlivá a zodpovědná. To jsem nečekal," říká mi třicetiletý Ilja, zaměstnanec jedné z moskevských PR agentur. Prokuratura jej sice průběžně seznamuje s obecnými výsledky vyšetřování, ale detaily si nechává pro sebe.

"Jsem obeznámen o průběhu, ale o velmi konkrétních věcech, o různých verzích se mnou nikdo nemluví. Není potřeba, aby na veřejnost unikla jakákoliv informace. Ale často mě vyslýchají, ptají se mě, jak máma žila, s kým se stýkala," doplňuje Ilja Politkovskij a dodává, že v případu nevystupuje jako svědek.

"Pouze jako pozůstalý, jako zdroj informací o soukromém životě matky. Já jim nemůžu nijak pomoci v odhalení vraha, ale můžu jim poskytnout důležité detaily. Kam chodila nakupovat, jakým vozem jezdila, jestli měla nějaké pravidelné každodenní rituály," říká Ilja Politkovskij. Kolegové z listu Novaja Gazeta, kde Anna Politkovská pracovala, tvrdí, že až 80 procent možných verzí její vraždy jsou nějakým způsobem spojeny s Čečenskem.

"Nevím. K tomu vám nic bližšího neřeknu. Vím, že do Čečenska vedou stopy, nakolik jsou ale vážné, opravdu netuším. A mně samotnému chybí přesvědčivé argumenty k tomu, abych mohl nějakou verzi pokládat za hlavní," říká upřímně Ilja Politkovskij. Zatím ale policisté nezadrželi v souvislosti s vraždou novinářky jedinou osobu.

V Rusku zemřelo za posledních 15 let přes dvě stovky novinářů, jen zlomek vražd bylo objasněno. Podle mnohých pozorovatelů už nezůstalo v Rusku mnoho žurnalistů, kteří by byli tak smělí a kritičtí jako právě Anna Politkovská. Většina médií je pod silnou kontrolou státu. Čím to, že v Rusku pomalu vymírá investigativní žurnalistika?

"Je to hodně spojené s prostorem, který dostávají. Novaja Gazeta, kde pracovala moje matka, jsou noviny, které čte sice málo lidí, ale dávají velký důraz na materiály, které odhalují nejrůznější zločiny, porušování lidských práv, spojení byznysu s politikou," objasňuje Politkovskij a pokračuje.

"Novináři, kteří sice mají skvělé tipy a nápady, ale nemají je kde publikovat, nebo jim to jejich redakce zakážou, dříve či později rezignují." Anny Politkovské si velmi vážili na Západě, mnohem víc než v Rusku. Často také psala na objednávku pro zahraniční média. Proč byla doma tak neoblíbená, je jasné...

"Její postoje byly totiž velmi nepříjemné Kremlu. Její články, snaha rozkrýt velmi nekompromisně nejrůznější zločiny. Proto se ji státní moc snažila všemožnými způsoby pohanět, pomluvit, zlehčit její vliv. Dokonce i otrávit," vysvětluje její syn Ilja. I přes tento negativní vztah mezi jeho matkou a státní mocí ale věří, že ruské orgány dotáhnou vyšetřování vraždy Anny Politkovské do konce.

"Myslím si, že ano. Doufám, že se dozvíme pravdu, kdo a proč ji zabil," řekl Českému rozhlasu Ilja Politkovskij.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme