Brazilské deštné lesy závisejí na prachu z údolí ve střední Africe

17. leden 2007

Už po desetiletí je známo, že existence amazonských deštných lesů, kde déšť neustále vyplavuje z půdy důležité minerály, závisí na přísunu látek zavátých přes Atlantik ze Sahary.

Porovnáním informací ze satelitů zjistili výzkumníci z Izraele, Velké Británie, Spojených států a Brazílie kvantitativní množství prachu, který se každý rok takto přemístí. Ukázalo se že 56 % prachu, který spadne na amazonské lesy, pochází z údolí Bodélé v Čadu. Celkové množství prachu za rok spočítali vědci na 50 milionů tun, což je mnohem více, než se dřív předpokládalo - tedy 13 milionů tun.

Logo

Údolí Bodélé je důležitým zdrojem prachu díky svému geografickému umístění a geologii. Je totiž ohraničeno po obou stranách vysokými čedičovými hřebeny - které vytváří kónicky tvarovaný kráter se zužujícím se ústím, které směřuje na severovýchod. Větry, které údolí vysoušejí, směřují tímto trychtýřovitým údolím, kde se zaostřují a zrychlují, což zvedá prach ze země a vyfukuje ho přes oceán do amazonských lesů. Uvedl to server EurekAlert!

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo

autor: Hana Staňková
Spustit audio